Vatikānā notiks kardinālu konsistorijs

24. novembrī, Kristus Karaļa svētku priekšvakarā, Vatikānā, Benedikts XVI vadīs konsistoriju, kura laikā Kardinālu kolēģijā tiks uzņemti 23 jauni kardināli. Svētdien, 25. novembrī, Sv. Pētera laukumā, pāvests kopā ar jaunajiem kardināliem celebrēs svinīgu Euharistiju un pasniegs viņiem kardināla gredzenu.

Jēdziens ‘konsistorijs’ nāk no latīņu vārda consistorium, kas tulkojumā nozīmē – sēde, asambleja vai padome. Agrākos laikos šo apzīmēju attiecināja uz Romas imperatoru kopsapulcēm. Vēlāk tas tika ieviests Baznīcas terminoloģijā. Konsistorijs ir notikums, kas atklāj universālās Baznīcas misijas nozīmi. Visās pasaules malās tā sludina Kristus Labo vēsti. Kardinālu kopsapulces notiek Vatikānā, tās sasauc pāvests. Jānis Pāvils II sava pontifikāta laikā sasauca deviņas šādas kopsapulces. Viņš atjaunoja Kardinālu kolēģiju, saskaņā ar Vatikāna II koncila un pāvesta Pāvila VI ieteikumiem.

Šobrīd Kardinālu kolēģijā ir 178 kardināli, no kuriem 103 ir balsstiesīgi, pārējie 75 ir vecāki par astoņdesmit gadiem. Vislielākais kardinālu skaits ir Eiropā – 91, Centrālajā un Dienvidamerikā – 30, Āzijā – 19, Ziemeļamerikā – 18, Āfrikā – 16, Okeānijā – 4 kardināli.

Viņu apģērba purpursarkanā krāsa norāda uz caritas Christi, Kristus mīlestību, tādā veidā pasvītrojot aicinājuma nozīmi. Kardināli ir aicināti kvēli mīlēt Kristu, Baznīcu un visu cilvēci. Ar savu dzīves piemēru viņi sludina pasaulei Dievu, kas ir Mīlestība, veicina Baznīcas vienību un aicina ticīgos rūpēties par trūkumcietējiem un mazajiem.

LRKBIC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti