Valsts svētkos Triju Zvaigžņu ordeni saņēma bīskaps Ā. A. Brumanis

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, valsts prezidents Andris Bērziņš par nopelniem Latvijas labā trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni pasniedza Liepājas diecēzes emeritētajam bīskapam Ārvaldim Andrejam Brumanim.
Svinīgā apbalvošanas ceremonija notika Rīgas Melngalvju namā. Pēc tās sastaptais bīskaps Ā. A. Brumanis bija priecīgs un novēlēja visiem būt uzticīgiem latviešiem un kristiešiem.
Ā. A. Brumanis ir dzimis 1926. gada 13. februārī Kurzemē, Klosteres pagasta Liepkalnu mājās ticīgu lauksaimnieku ģimenē. Pēc pamatskolas beigšanas mācījās Kazdangas lauksaimniecības skolā (1940-1944) un tajā pašā gadā tika iesaukts darba nometnē, vēlāk leģionā. 1944. gada augustā devās uz fronti, kur 1945. gada 6. martā tika ievainots. Lībekā sagaidīja kapitulāciju, nokļuva gūstā, no kura viņu izglāba bīskaps Jāzeps Rancāns. Patvērumu Ā. A. Brumanis guva Noietingas darba nometnē, kur iepazinās ar bīskapu Boļeslavu Sloskānu un nolēma kļūt par priesteri. 1954. gada 25. jūlijā Namīras bīskaps Andrē Marī Šarū viņu ordinēja par priesteri. Pēc tam sekoja studijas Luvēnas universitātē un Gregora universitātē Romā. 1968. gadā viņš ieguva vēstures zinātņu doktora grādu, aizstāvot darbu par Mogiļevas metropolītu Staņislavu Siestženceviču. Pastorālo darbu Ā. A. Brumanis veica Namīrā (1961-1968), vēlāk ilgus gadus strādāja Vatikāna Radio latviešu redakcijā (1968-1992). 1986. gadā pāvests Jānis Pāvils II uzticēja Ā. A. Brumanim noorganizēt Latvijas kristianizācijas 800 gadu jubilejas svinības, ko bīskaps, atskatoties uz nodzīvoto mūžu, atzīst par skaistāko notikumu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Ā. A. Brumanis atgriezās Latvijā un strādāja kā pasniedzējs Rīgas Garīgajā seminārā līdz 1996. gadam, kad tika nominēts par Liepājas diecēzes bīskapu. Bīskapa konsekrācijas dievkalpojums notika 1996. gada 6. janvārī Romā Sv. Pētera bazilikā. Liepājas bīskapa amatā viņš kalpoja līdz 2001. gada 12. maijam.
Valsts apbalvojumi šogad tika piešķirti 20 sabiedriskajiem darbiniekiem, māksliniekiem, mediķiem, zinātniekiem, sportistiem, pedagogiem un diviem atjaunotās neatkarīgās Latvijas Republikas pirmās valdības ministriem.
LRKB IC, foto: president.lv

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti