Par Rīgas arhidiecēzes priesteru konferencē runāto

Pirmdien, 26. augustā, Rīgas arhidiecēzes priesteri pulcējās uz konferenci, kurā tika iepazīstināti un pārrunāja aktuālākos šī brīža jautājumus.
Viens no pārrunātajiem jautājumiem bija Pasaules Jauniešu dienas (PJD), kas šovasar notika Riodežaneiro, Brazīlijā, un kur piedalījās trīs priesteri no Latvijas: Andris Solims, Andris Kravalis un Māris Ozoliņš. Priesteru konferences laikā viņi pastāstīja savus iespaidus par pašām jauniešu dienām, par katoļu Baznīcu Brazīlijā, kā arī par to, cik uzrunājošs notikums bija jezuītu tēva Staņislava Ladusāna SJ kapa apmeklējums Riodežaneiro. Piedzīvotais ļāva apjaust to, cik augstu Latīņamerikā novērtēja šo latviešu jezuītu, kuru uzskata par vienu no izcilākajiem filozofiem. Tāpat priesteri bija apmeklējuši lielāko Dievmātes svētnīcu Aparecida, kur ieguva labas idejas, ko svētvietā var darīt. Par pašām jauniešu dienām viņi pastāstīja, ka sakarā ar lietavām bija mainīta noslēguma Sv. Mises vieta un tas bija radījis nelielu haosu, līdz ar to bija grūtāk piedalīties. Tāpat pieminēja valodas grūtības. Jauniešu dienas vairāk bija domāts Latīņamerikai, līdz ar to pasākumos dominēja spāņu un portugāļu valoda un mazāk bija informācijas un iespēju piedalīties citās valodās.
Priesteri konferencē tika iepazīstināti arī ar Sv. Jāzepa vīru kalpošanu. Sākumā nelielu uzrunu teica Dons Tērbits no ASV, kurš bija atbraucis, lai vadītu vīru rekolekcijas. Viņš informēja, ka šobrīd šī kustība pastāv jau 10 valstīs. Vīri draudzēs tiekas vienu reizi mēnesī, lai lasītu un pārdomātu Svētos Rakstus un Katehismu. Papildus tam vienu reizi gadā ir konference un vēl vienu reizi – nedēļas nogale. Pēc D. Tērbita priesterus uzrunāja divi vīri no Rīgas Kristus Karaļa draudzes, kur ir izveidojusies šāda vīru grupa. Viņi pastāstīja par nupat notikušo vīru nedēļas nogali Suntažos. Priesteris Rihards Rasnacis no Madonas draudzes dalījās par to, ka viņa draudzē ir šāda vīru grupa, un izteica interesi pārņemt Sv. Jāzepa vīru kalpošanas modeli. „Mēs varētu izmantot sagatavotos materiālus un tas palīdzētu arī veidot kopību ar citu draudžu vīru grupām,” atzina R. Rasnacis.
R. Rasnacis priesteriem pastāstīja, ka ir nozīmēts apkalpot latviešu katoļus Lielbritānijā un ko plāno šai sakarā darīt. „Aglonas svētku laikā izplatīju anketas, jo pirmām kārtām vajadzētu apzināt latviešus, kas varētu būt kontaktpersonas Lielbritānijā. Aglonā pieteicās kādi desmit, bet vajadzētu vairāk, kas būtu svētdienas skolas vadītāji, lūgšanu grupu vadītāji. Vajag atrast cilvēkus, kas savulaik ir bijuši aktīvi Latvijā,” teica pr. R. Rasnacis. Tuvākajā laikā viņš plāno anketas jautājumus publicēt internetā, tādējādi aicinot vēl citus cilvēkus atsaukties.
Vēl priesteri konferences laikā tika iepazīstināti ar nupat iznākušo „Plānotāju katolim 2014. gadam”, kuru jau ceturto gadu izdod „Katoļu Baznīcas Vēstnesis”. Tajā ir informācija par visām Baznīcā svinamajām dienām, gavēņiem, kā arī katras dienas Sv. Rakstu lasījumi.
LRKB IC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti