Tematiskās ignāciskās klusuma rekolekcijas: “Sekot Kristum mūsdienu pasaulē” Sarkaņos

16. – 23. augusts
Ignāciskās klusuma rekolekcijas Dzīvības Mātes institūta rekolekciju mājā Sarkaņos.
m. Brigita SJE, t. Algimantas SJ
Pieteikšanās un informācija pa tālr. 29387125.

Kas ir ignāciskās klusuma rekolekcijas un kam tās būtu noderīgas?
Pasaulē un arī Latvijā ir pazīstama dažādu rekolekciju pieredze. Viens no rekolekciju veidiem ir tā dēvētās ignāciskās rekolekcijas. Šis nosaukums radies no sv. Ignācija no Lojolas – jezuītu ordeņa dibinātāja – vārda. Jau 16. gadsimtā viņš sāka vadīt tāda veida rekolekcijas un apkopoja to pieredzi rokasgrāmatā, kas saucas „Garīgie vingrinājumi”. Plašākā kontekstā latīņu valodas izcelsmes vārds „rekolekcijas” nozīmē „savākt kopā no jauna”. Tas, ko cilvēks vēlas savākt no jauna, šeit pirmkārt ir attiecības ar Dievu, ar sevi un līdzcilvēkiem.
Piedalīties rekolekcijās nozīmē izrauties no ikdienas darbiem un steigas. Ja Jūsu dzīve ir spraiga un saspringta, pilna ar raizēm un rūpēm, tad, iespējams, Jums varētu noderēt klusuma laiks, kas ir pavadīts lūgšanās un pārdomās. Iespējams, ka pēc šāda laika Jūs atgriezīsieties mājās daudz mierīgāks, sirdī un prātā sakārtotāks. Bet varbūt Jūs vienkārši jūtat, ka vēlaties veltīt laiku Dievam un sev. Laiku, kurā lūgties un izrunāt savu dzīves stāstu, notikumu, pieredzi ar rekolekciju pavadītāju, kurš atvērti un nenosodoši ir gatavs Jūs uzklausīt.
Dodoties uz šādām rekolekcijām, Jūs, iespējams, varat apzināties kādas lietas, kuras Jums kavē būt laimīgai/ laimīgam, kuras neļauj dzīvot jēgpilnu un piepildītu dzīvi. Bieži mēs izvēlamies šādas lietas nerisināt un izslēgt no dzīves, nododoties televizoram, datoram, darbam vai kādām citām lietām (kas pašas par sevi nav sliktas), jo pretējā gadījumā mēs nezinām ko sagaidīt no sevis, kas var notikt ar mums un ko ar to darīt. Dodoties uz ignāciskajām klusuma rekolekcijām, Jūs atstājat visas citas nodarbes uz kādu brīdi malā lai ļautu vissvarīgākajam atklāties.
Rekolekcijās pamazām norimst iekšējie trokšņi, un cilvēks nostājas savas sirds un Dieva priekšā, lai atrastu un apzinātos, cik ļoti ir Dieva mīlēts un uz ko ir aicināts. Mīlestība tiek atklāta, kad mēs pieņemam to, kas mēs esam kā personības ar visu savu personīgo vēsturi. Rekolekcijās Jūs varat piedzīvot Dievu, kurš Jūs mīl un pavada Jūs ikdienas gaitās. Un galvenais: rekolekcijas ir laiks, lai klausīto Dievā, kurš uzrunā Jūs Jūsu ikdienas dzīvē un rekolekciju klusumā. Rekolekciju pavadītājs jeb vadītājs ir klātesošs, lai Jums palīdzētu, lai Jūs uzklausītu un pavadītu Jūs Jūsu dzīves un garīgajā ceļojumā.  
Ignāciskās klusuma rekolekcijas var būt dažāda garuma, vidēji tās ilgst 6 dienas. To pamatā ir sv. Ignācija no Lojolas Garīgo Vingrinājumu principi, metodes, lūgšanas un pārdomas. Šāda veida rekolekcijas ir vairāk piemērotas pieaugušajiem (apm. no 18 gadiem), neatkarīgi no konfesionālās piederības, kuriem jau ir izveidojusies zināma dzīves pieredze un lietu uztvere. Jabūt gatavībai pavadīt laiku lūgšanā un klusumā, kaut arī var nebūt iepriekšējas lielas lūgšanu pieredzes. Ignāciskās rekolekcijas var nebūt piemērotas cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem, emocionālo nestabilitāti. 
Kā norisinās ignāciskās klusuma rekolekcijas?
To laikā dalībnieki apņemas ievērot pilnīgu klusumu. Dalībnieki lūdzas ar Svēto Rakstu citātiem 3 – 5 reizes dienā apmēram 40 min.  Reizi dienā katrs tiekas ar savu garīgo vadītāju, pārrunā iepriekšējās dienas pieredzi un saņem ieteikumus dienas lūgšanai un pārdomām. Parasti ir iespēja piedalīties Svētajā Misē un adorācijā.

Ignāciskās Klusuma rekolekcijas

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti