Iznākusi gadagrāmata “Katoļu Kalendārs 2019”

Šomēnes iznākusi nodibinājuma “Katoļu Baznīcas Vēstnesis” sagatavotā gadagrāmata “Katoļu Kalendārs 2019”. Izdevuma vāku rotā Gunas Miķelsones zīmējums “Pāvests Francisks Latvijā”. Apzinoties, ka pāvesta vizīte šī gada septembrī bija viens no būtiskākajiem notikumiem Latvijā 2018. gadā, pirmajā rubrikā “Pagājušā gadā” apkopotas gan pāvesta, gan Latvijas reliģisko autoritāšu un Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzrunas.

Kopumā “Katoļu Kalendārā 2019” raksti ir sadalīti sešās rubrikās, savukārt izdevuma sākumā atradīsiet būtisku informāciju par Baznīcas un valsts svētkiem, saules un mēness aptumsumiem 2019. gadā, kā arī jaunā gada kalendāru ar sekulārā un katoļu kalendāra vārda dienām. Izdevuma noslēdzošā daļa ir veltīta dažāda veida kontaktinformācijai. Te uzzināsiet, kā sazināties ar savas un citu diecēžu vadību, draudžu prāvestiem, kā arī kopienām, kustībām un citām Baznīcas iestādēm un organizācijām.

Pirmajā rubrikā “Pagājušajā gadā” varēsiet ne tikai atsaukt atmiņā pāvesta vizīti, bet uzzināsiet arī par būtiskākajiem aizvadītā gada notikumiem Baznīcā pasaulē un Latvijā. Šai rubrikā ir intervijas – ar 16. jūnijā iesvētīto Liepājas diecēzes priesteri Kristapu Oliņu, Bezvainīgās Vissvētākās Jaunavas Marijas māsu kalpoņu kongregācijas māsu Annu Eižvērtiņu, kura šogad salika mūžīgos svētsolījumus. Aizvadītajos divos gados mūžībā devušies gan vairāki garīgās kārtas pārstāvji, gan arī aktīvi laji, tāpēc ir sagatavoti raksti, piemēram, par 2018. gadā mirušā un Beļģijā dzīvojušā priestera Pētera Dupata, kā arī šopavasar mūžībā aizsauktās biblistes un “Katoļu Kalendāra” iepriekšējo gadu rakstu autores Terēzes Drukas dzīves gājumu.

Rubrikā “Jubilejas” varēs satikties ar priesteriem, kuri nākamgad svinēs apaļas dzīves vai priesterības jubilejas, piemēram, pensionēto priesteri Staņislavu Mukānu, kurš dzīvo Jelgavā, Kuldīgas prāvestu Vjačeslavu Bogdanovu. Šai rubrikā varēsiet izlasīt liecību par iniciatīvu “Simtgades svētceļojums”, kas norisinājās no 2018. gada maija līdz augustam. Tās mērķis bija, soļojot apkārt Latvijas robežai, lūgties par to.

Nākamajā rubrikā “Ticības liecinieki” uzzināsiet par jauniem svētajiem Baznīcā, kā arī iepazīsiet mazāk zināmu latviešu kristīgo domātāju Jūliju Aleksandru Studentu. Raksta “Andis” pamatā ir viņa mātes atmiņu stāsts par dēlu, kurš gribēja “dzīvot mūžīgi” un nebaidījās lēkt aukstajā ūdenī, lai glābtu citu dzīvības. Viņš – Rīgas 93. vidusskolas 11. klases skolēns Andis Mukāns – gāja bojā pirms 25 gadiem, glābjot divas slīkstošas meitenes.

Rubrikā “Baznīca” lasiet par Latvijas vēstures lappusēm, teologa Karla Rānera uzskatiem par Baznīcu un tās virzību, kas aktuāli mums arī šodien, priestera un komponista Marko Frizinas pārdomām attiecībā uz liturģijā izmantoto mūziku, kā arī plašu rakstu par ģerboņa nozīmi Baznīcas hierarhijā. Padziļināt un pārdomāt savu garīgo dzīvi palīdzēs rubrikā “Garīgā dzīve” apkopotie četri raksti par dažādām kristieša dzīvē būtiskām tēmām – ciešanām, ceļu uz garīgo pilnību, vecākā dēla “sindromu”, kā arī pārdomas, vai Dievu var raksturot ar vārdu “jauks”.

Interesanti raksti ir apkopoti arī izdevuma noslēdzošajā rubrikā “Kultūra”. Evija Puķe-Jansone dalās savā pieredzē, dzīvojot Tadžikistānā. Ņemot vērā, ka 2019. gadā notiks Valsts prezidenta vēlēšanas, Inese Matisāne sniedz ieskatu konferences “Prezidenta institūcija nacionālā valstī” atziņās. Tāpat rubrikā ir fragmenti no Agneses Irbes lekcijas Latvijas Universitātē par Stambulas konvencijas ratifikāciju un ar to saistītajiem strīdiem. Rubriku noslēdz intervija par divu kultūru un divu cilvēku – Madaras no Latvijas un Fransisko no Meksikas – satikšanos mīlestībā.

“Katoļu Kalendārā 2019” lasiet arī citus interesantus un saistošus rakstus. Ggadagrāmatu “Katoļu Kalendārs 2019” var iegūt draudžu grāmatu galdos vai arī sazinoties ar nodibinājumu “Katoļu Baznīcas Vēstnesis”, lai vienotos par citām izdevuma iegādes iespējām (e-pasts: kbvestnesis@inbox.lv).

LRKB IC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti