Aicina uz diskusiju par Eiropas vērtībām un nākotni

Rīt, 19. februārī, pl. 18 biedrība “Vienotības māja” sadarbībā ar Svētās Ģimenes māju rīkos Eiropas jautājumiem veltītu diskusiju. Pasākuma viesis būs Robēra Šūmana domas institūta vadītājs un ekonomikas profesors Zbigņevs Krisjaks no Polijas. Vakara gaitā kopā ar publicistu Otto Ozolu tiks pievērsta uzmanība Eiropas Savienības būtībai un nākotnei, kā arī Latvijas un Polijas sadarbībai. Tāpat pasākuma viesis pastāstīs, kāpēc, viņaprāt, mūsu laikā ir svarīgi zināt un pārdomāt Eiropas kopienas pamatlicēja R. Šūmana domas un redzējumu par Eiropu.

Pasākuma rīkotāji raksta: “Latvijā ziņās par Eiropas Savienību visbiežāk izskan Brexit vārds, bažas par Eiropas Savienības nākamā daudzgadu budžeta tapšanu un struktūrfondu, kā arī lauku platībmaksājumu pieejamību un lielumu. Retākas ir diskusijas par to, kā raugāmies uz Eiropas Savienības nākotni. Vēl mazāk ir zināms par Eiropas Savienības pamatlicējiem valstsvīriem Robēru Šūmanu un Konrādu Adenaueru, kā arī tām vērtībām, ideāliem, kurus viņi iecerēja par saistvielu Eiropas valstu kopienai.” Tāpēc vakara gaitā “sarunāsimies un diskutēsim par to, kādu vēlamies veidot Eiropas Savienību un kādēļ ir svarīgi, lai 2004. gada dalībvalstis, kā Latvija un Polija, sadarbojas un ieņem radoši aktīvu nostāju Eiropas jautājumos”.

Eiropas Savienības nākotnei veltītais Robēra Šūmana Domas institūts (Instytut Myśli Schumana) Varšavā tika dibināts 2016. gadā. To izveidoja Z. Krisjaks kopā ar domubiedriem, lai atgādinātu par kristietības ideālos sakņoto vērtību nozīmi Eiropas kopienas izveidē un tās nākotnē. Institūts īsteno dažādus projektus, apvienojot cilvēkus, kas vēlas veicināt vienotību, solidaritāti un mieru. 

Z. Krisjaks ir Varšavas Ekonomikas skolas profesors, kā arī vieslektors vairākās ASV universitātēs. Sarakstījis vairāk nekā 130 publikācijas un vairāk nekā 100 zinātniskus apskatus angļu un poļu valodā. Viņš ir bijis ekonomikas eksperts Polijas prezidenta Andžeja Dudas kancelejā un valdībā, kā arī joprojām Polijā ir pieprasīts eksperts svarīgos ekonomikas jautājumos.  
Tikšanās ar Z. Krisjaku notiks Svētās Ģimenes mājā, Rīgā, Klostera ielā 5. Diskusija notiks angļu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.

LRKB IC; Foto: Tadeušs Požņaks

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti