BazHack24 – jaunieši piedāvā risinājumus sociāliem jautājumiem

Neilgi pirms Lieldienām vairāk nekā divdesmit jauniešu iesaistījās virtuālā hakatonā “BazHack24”, vienlaikus atzīmējot Pasaules Jauniešu dienu tradīciju, ko 1984. gadā aizsāka pāvests Jānis Pāvils II. Ar mentoru atbalstu sešas komandas izstrādāja savus priekšlikumus tam, kā Covid-19 epidēmijas laikā veicināt atbalstu ģimenēm, senioru iekļaušanu sabiedrībā, ekonomikas un labklājības augšupeju, kā arī iespēju draudzēm būt vienotām arī izolācijas laikā.
Hakatons kā iespēja kalpot sabiedrībai
“Ideju rīkot hakatonu šajā izaicinājumu laikā iedvesmoja fakts, ka 2018. gadā Vatikānā tika organizēts “VHack”, kura sadarbības partneri bija arī Hārvārdas Universitāte. Jau kādu laiku atpakaļ apsvērām ideju organizēt hakatonu Latvijas kristīgajā vidē, bet šī krīzes situācija kalpoja par motivāciju to patiešām arī realizēt. Sabiedrībai ir dažādas vajadzības, Baznīcas misija ir kalpot cilvēkam, bet jaunieši ir iniciatīvas pilni un vēlas būt kopā – tā arī radās ideālais konteksts,” stāsta Klaudio Rivera, viens no BazHack24 organizatoriem.
BazHack24 sākās ar dalīšanos idejās, kas dalībniekiem radās, meklējot risinājumus četriem piedāvātajiem izaicinājumiem (sniegt atbalstu ģimenēm ar bērniem; nodrošināt senioru iekļaušanos sabiedrībā, vienlaikus palīdzot saglabāt drošību šajos apstākļos; veicināt ekonomikas un labklājības augšupeju, tādējādi mazinot krīzes atstātās sekas; rast veidus, kā draudzēm saglabāt sadraudzību un kopīgas lūgšanas iespēju). Dalībniekiem tika arī atgādināts, ka idejām būtu jābūt ilgtspējīgām, lai to aktualitāte saglabātos arī pēc pandēmijas laika beigām.
Idejas ar nākotnes potenciālu
Kā minēts, hakatona laikā tika izveidotas sešas komandas, kas katra tā noslēgumā prezentēja savas idejas izklāstu. Viens no secinājumiem, vērtējot prezentācijas, ko izteica gan Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, gan organizatoru komanda, bija pārliecība, ka tās ir savā starpā integrējamas un kopdarbs to realizācijā ļautu pilnībā īstenot to potenciālu.
Viena no hakatonu tradīcijām ir uzvarētāju komandas noteikšana. Šajā reizē uzvaru guva komanda ar ideju “Runā seniors”, kas tika plānota kā īpaša aizkadra zvanu centrāle Radio Marija Latvija paspārnē senioru atbalstam. Piezvanot ikviens seniors varētu ziņot par kādu praktisku problēmu, kurai nepieciešams risinājums, vai saņemt emocionālu atbalstu, vienkārši parunājot. Zvanu centrāle darbotos kā vidutājs starp palīdzības lūdzējiem un tām organizācijām, kuras jau aktīvi darbojas dažādu problēmu risināšanā. Uz senioriem aktuāliem jautājumiem tiktu sniegtas atbildes arī RML ēterā speciāli tam paredzētā laikā.
“Šādas virtuālas jauniešu dienas ir unikālas Latvijā, jo sevišķi Baznīcā,” norāda Dace Indrika, uzvarētāju komandas mentore. “Tieši šāds formāts ļauj tikties jauniešiem no visām Latvijas bez finansiāliem šķēršļiem, kas nav mazsvarīgi jauniešiem. Esmu no sirds gandarīta par jauniešu idejām un aktīvo darbu, lai uzlabotu ģimeņu, senioru, ekonomiku un draudzes dzīvi. Lepojos, ka varēju vadīt vienu no šādām komandām vadīt  pretim uzvarai, kurā pulcējās dažāda vecuma, pilsētu kristieši – Meldra no Daugavpils, Antra no Liepājas, Kaspars no Kuldīgas, Jēkabs no Rīgas, bet es pati – no Jelgavas. Ceru, ka kopīgi darbosimies arī pēc BazHack24, lai kristīgā telefona atbalsta līnija senioriem un radio raidījums “Runā seniors!” taptu par realitāti.”
BazHack 2.0 – nākamā gada gavēņa laikā
Hakatons kā formāts, kurā jauniešu komandas ierobežotā laikā rada idejas dažādu izaicinājumu risināšanai, ir labs veids, kā veicināt jauniešu līdzdarbību sabiedrības procesos un ar profesionālu mentoru palīdzību tuvoties ideju iedzīvināšanai realitātē. Tāpēc organizatori tic, ka 2021. gada pavasarī hakatons pulcinās vairākus desmitus dažādu konfesiju jauniešu un varēs notikt klātienes formātā.
LRKB IC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti