Atjaunos Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles torņa smaili

Lai Ziemassvētku laikā arī cietumā iemājotu prieks un gaišums, lai ienāktu svētku sajūta un mazinātos spriedze, Iļģuciema sieviešu cietuma iemītniecēm ir sagatavoti vairāki pārsteigumi. Kā informēja katoļu Baznīcas brīvprātīgā kalpotāja Iļģuciema sieviešu cietumā Daina Strelēvica, arī šoreiz svētku laikā paredzēta gan fotosesija, gan svētku svinēšana un jau sākti labdarības darbi, iepriecinot trūkumā un grūtībās nonākušos.

Rudens vētrās torni sedzošās skārda loksnes vietām tika atrautas. Kad tas tika konstatēts, Rīgas Metropolijas kūrija izsauca ugunsdzēsējus, kas novērtēja torņa stāvokli no cilvēku drošības viedokļa. Ugunsdzēsēji norādīja, ka ir jābūt uzmanīgiem vētras un stipra vēja laikā, bet pamata slēgt baznīcu nav.

Sestdien, 14. decembrī, iepazīties ar Jēkaba katedrāles torņa stāvokli ieradās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kuram Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs iepriekš bija nosūtījis vēstuli ar lūgumu palīdzēt risināt radušos avārijas situāciju. Tajā pašā dienā Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti atbalstīja 7000 latu piešķiršanu neatliekamiem remontdarbiem, bet 17. decembra Rīgas domes sēdē tas tika apstiprināts.   

Būvinženieris Jānis Černis stāsta, ka pēdējo reizi Sv. Jēkaba katedrāles tornī rekonstrukcijas darbi veikti pēc Gorbačova laikiem, taču tie nebija kvalitatīvi. Lielā mērā tāpēc, ka tika izmantoti nepareizi savienojumi, plāksnes nebija pareizi piestiprinātas, torņa smailes konstrukcija šodien ir tādā stāvoklī. Būvnieki arī neesot ņēmuši vērā torņa slodzi.

Pēc būvinženiera domām, avārijas stāvoklī ir viss skārds. Skārda bojājumu dēļ tornī tek ūdens un pūst nesošās koka konstrukcijas. J. Černis uzskata, ka torņa smailes remontdarbi jāveic steidzami, bet tai pat laikā esot jāplāno plašāki katedrāles rekonstrukcijas darbi nākotnē, lai uzlabotu gan koka konstrukcijas, gan arī ēkas fasādi, jo Sv. Jēkaba katedrāle ir viens no senākajiem dievnamiem Vecrīgā, kurā saglabājušās oriģinālās detaļas no ēkas būvniecības laika 13. gs. Viņš ir veicis aprēķinus un secinājis, ka katedrāles rekonstrukcijai kopumā būtu nepieciešami aptuveni 1,4 miljoni latu.

Rīgas Metropolijas kūrijas pārstāve Vita Ļuta papildina, ka arī citi eksperti ir devuši savus slēdzienus par torņa stāvokli. Pēc tiem skaidrs ir viens – lai saglabātu katedrāles esošo torni, tuvākajos gados koka konstrukcijas baznīcā būs jāmaina.

LRKB IC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti