Mariāņu kongregācijai Latvijā – 90

Šogad aprit 90 gadi kopš tēvi Benedikts Skrinda MIC un Broņislavs Valpitrs MIC, pabeiguši sagatavošanas laiku, t.i. noviciātu Lietuvā, ieradās dzimtenē, lai, atsaucoties uz arhibīskapa Antona Springoviča lūgumu, „atdzīvinātu klosterdzīvi Latvijā”. Viņi bija pirmie vīriešu klosterdzīves pārstāvji brīvajā Latvijā.

„Viss sākās 1923. gadā, kad priesteri Broņislavs Valpitrs un Benedikts Skrinda vērsās pie arhibīskapa Antonija Springoviča ar lūgumu atļaut viņiem iestāties kādā klosterī. Tieši tajā laikā arhibīskaps vēlējās atjaunot klosterdzīvi Latvijā, kura bija pilnīgi sagrauta, tāpēc piedāvāja abiem priesteriem iestāties Mariāņu kongregācijā. Šo kongregāciju dažus gadus iepriekš bija atjaunojis Juris Matuļevičs – arhibīskapa kādreizējais studiju biedrs. Viņi pieņēma šo piedāvājumu un devās uz Mariampoli (Lietuvā), lai tur sagatavotos pirmo solījumu salikšanai. Pēc noviciāta un solījumu salikšanas 1924. gadā arhibīskaps uzticēja mariāņiem Svētā Ercenģeļa Miķeļa draudzi Viļānos kopā ar bijušo bernardīņu klosteri, kas atradās nožēlojamā stāvoklī. Tad arī tika nodibināts pirmais mariāņu klosteris Latvijā un par tā priekšnieku nozīmēts tēvs Benedikts Skrinda, bet tēvs Valpitrs devās studēt uz Kauņu, bet vēlāk uz Romu,” par kongregācijas vēsturi rakstīts mariāņu mājas lapā www.mariani.lv.

Atzīmējot šo jubileju, Priesteru mariāņu kongregācijas tēvi aicina piedalīties svinīgos pasākumos viņiem uzticētās draudzēs:

13. septembrī Viļānu Sv. Ercenģeļa Miķeļa baznīcā

15.00 Tautas Rožukronis
16.00 Fatimas dievkalpojums
17.00 Referāti
pr. Dmitrijs Artjomovs MIC – svētīgais Staņislavs Papčinskis
pr. Andris Ševels MIC – svētīgais Juris Matuļevičs
pr. Pāvels Zeiļa MIC – mariāņi Latvijā

18.00 Svinīgā Svētā Mise, kuru vadīs Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps V. E. Jānis Bulis, Euharistiskā procesija. Svētku noslēgumā tiks pasvētītas jaunās skulptūras sakrālajā laukumā – Jēzus lūgšana Ģetzemanes dārzā un Pieta – Dievmāte tur klēpī no krusta noņemto Jēzu.

14. septembrī Daugavpils Jēzus Sirds baznīcā

10.00 Svētā Mise (poliski) ar Mariāņu kongregācijas ģenerālās kūrijas pārstāvja pr. V. Jasinska MIC uzrunu un svētīgā Staņislava Papčinska medaļas piešķiršanu V. Ragaušai.

Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcā

18.00 Svētā Mise ar Mariāņu kongregācijas ģenerālās kūrijas pārstāvja pr. J. Roša MIC uzrunu. Pēc Svētās Mises Euharistiskā procesija.

Dmitrijs Artjomovs MIC, LRKB IC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti