“Caritas Latvija” plāno veidot grupu integrālās ekoloģijas jautājumu risināšanai

Saskaņā ar nodibinājuma “Caritas Latvija” statūtiem viens no tā mērķiem ir “veselīga, ekoloģiska dzīvesveida veicināšana” (statūtu 2.2.5. punkts). Sadarbība ar Veroniku un Elgaru Felčiem, kuri vada meistardarbnīcas par pāvesta Franciska encikliku “Laudato Si’”, “Caritas Latvija” pavēra iespēju uzaicināt tēvu Staņislavu Jaromi OFM Conv uz Latviju un līdz ar to aktualizēt minēto jautājumu Baznīcā. Tēvs Staņislavs ir franciskāņu mūks, kā arī teologs, filozofs, ekologs un Svētā Franciska no Asīzes ekoloģiskās kustības vadītājs Polijā. Ekoloģija un ar to saistīto jautājumu aktualizēšana tad arī bija trīs Rīgā notikušo tikšanos mērķis.  

28. un 29. maijā tēvs Staņislavs tikās atsevišķi ar Rīgas arhidiecēzes priesteriem, ar visiem interesentiem – Klostera ielas 4 telpās, kā arī ar Rīgas Katoļu ģimnāzijas audzēkņiem.

Tikšanos laikā tēvs Staņislavs parādīja Baznīcas ekoloģiskās mācības aizsākumus mūsdienu teoloģiskajā domā un tās attīstību līdz pat pāvesta Franciska “viszaļākajai” enciklikai “Laudato Si’”, kā arī sniedza ieskatu Svētā Franciska no Asīzes ekoloģiskās kustības aktivitātēs, kas encikliku pārvērš praksē – projektos un akcijās.

Interesanti, ka termina “ekoloģiskā atgriešanās” autors ir svētais Jānis Pāvils II, kamēr enciklikas “Laudato Si’” atslēgas jēdziens ir “integrālā ekoloģija”. Tā skata cilvēku un dabu visā kopumā – kā radību (nevis radītāju, kā to praktiski piedāvā valdošā sabiedrības mentalitāte), kura dzīvo saskaņā ar Radītāju, sevi un apkārtējo pasauli. Tas nozīmē, ka izvairīšanās no piesārņojuma attiecas ne tikai uz dabu, bet arī mani pašu, manām attiecībām ar līdzcilvēkiem un Dievu. Turklāt tā nav tikai izvairīšanās no piesārņojuma, bet gan dzīve harmonijā un līdzsvarā.

Lieliski visu tikšanos vadmotīvu apkopo tēva Jaromi OFM Conv izmantotā metafora – nevaram koncentrēties tikai uz to, vai mūsu palīdzības sniegšana citiem ir “zivs” vai “makšķere”. Būtiskākais ir, vai mūsu darbība vai tieši otrādi – vienaldzība saindē ezeru vai upi, kurā šīm zivīm jābūt veselām, bet ūdenim – tīram. Diemžēl patreizējās vispasaules krīzes – bioloģiskās, sabiedriskās, ekonomiskās un morālās ienes ļoti daudz tieši tādus piesārņojumus mūsu dzīvē.

Sirsnīga pateicība visām iesaistītajām personām, pateicoties kurām šī vizīte bija iespējama un tik izdevusies, īpašs paldies Svētās Ģimenes Mājai par uzņemšanu, tās vadītājai Inesei Šveklei un prāvestam Andrim Kravalim personīgi!

Ceram tuvākajā laikā nopublicēt šīs tikšanās rezultātus apkopotus infografikā. Vēlamies arī praktiski iesaistīties enciklikas ieteikumu realizācijā Rīgas arhidiecēzē. Tādēļ šīs vizītes rezultātā ir radusies ideja izveidot pie “Caritas Latvija” ekumēnisku grupu, kas nodarbotos ar integrālās ekoloģijas jautājumiem. Ieinteresētajām personām lūgums sazināties ar Egitu Volinsku (egita.volinska@caritas.lv, 29552102) vai Veroniku Felcis (weronika.felcis@gmail.com, 29147193), lai izstrādātu tālākas darbības plānu, kā arī apkopotu šobrīd jau notiekošo Latvijā ekoloģijas jomā kristīgajās konfesijās.

Pieejama arī intervija Radio Marija ar tēvu Jaromi un video no tikšanās Klostera ielā 4.

„Caritas Latvija”

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti