Pieminot Bermontiādes simtgadi, aicina skandināt baznīcu zvanus

Šogad aprit 100 gadi kopš Latvijas Brīvības cīņām jeb Bermontiādes, kad pirms 100 gadiem 11. novembrī salīdzinoši nelielā Latvijas armija ar ierobežotiem resursiem no skaitliski daudz lielākiem un labāk bruņotajiem bermontiešiem atbrīvoja Pārdaugavu, bet vēl pēc desmit dienām Jelgavu, kas faktiski kļuva par Bermontiādes beigām. Tuvojoties Lāčplēša dienai, kas tiks atzīmēta pirmdien, 11. novembrī, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki aicina ar baznīcu zvanu skaņām pieminēt uzvaras pār Bermonta karaspēku un Latvijas armijas simtgadi.

Vēstures liecības vēsta, ka 1919. gada 11. novembrī par godu Latvijas armijai, kas atbrīvoja galvaspilsētu no sīksta un daudz labāk apbruņota pretinieka, skanēja visi Rīgas baznīcu zvani, raksta Aizsardzības ministrija. Tāpēc ministrija, atceroties un pieminot šo notikumu, aicina 11. novembrī pl. 20 piecas minūtes skandināt visu baznīcu zvanus ne tikai Rīgā, bet arī citur Latvijā. Tāpat svētku nedēļā ikviena draudze tiek aicināta lūgties gan par mūsu valsti un tās vadītājiem, gan par Latvijas karavīriem un dienestiem, kas rūpējas valsts drošību.

Atgādinām, ka 11. novembrī Rīgā un arī citur Latvijā notiks vairāki Lāčplēša dienai veltīti pasākumi, gājieni, svētku koncerti un izstādes. Rīgā rīta cēlienā – pl. 9 –  tradicionālais ekumeniskais dievkalpojums norisināsies Rīgas Domā, bet dienas garumā būs iespēja piedalīties arī citos atceres pasākumos, tostarp militārajā parādē un tautas gājienā, kas no 11. novembra krastmalas pāri Akmens tiltam virzīsies uz Gaismas pili, simboliski atkārtojot ceļu, kas latviešu karavīriem bija jāmēro ceļā uz uzvaru. Lāčplēša diena tradicionāli noslēgsies ar svecīšu iedegšanu pie Rīgas pils.

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti