Grīvas katoļu baznīcā restaurētas vērtīgas vitrāžas

Pateicoties Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Sakrālā mantojuma programmai un Rietumu Bankas labdarības fonda finansējumam, laikā no 2019. līdz 2021. gadam Grīvas Svētas Jaunavas Marijas katoļu baznīcā tika pabeigti trīs vitrāžu „ Sv. Augustīns”, “Sv. Marija” un “Sv. Stanislavs” restaurācijas darbi. Projekta kopējais finansējums bija 13 791 eiro, no tā Rietumu Bankas labdarības fonda finansējums 4991 eiro un Sakrālā mantojuma programmas finansējums – 8800 eiro.

Grīvas baznīcas vitrāžas baznīcas logu ailes rotā jau 132 gadus. Tās pēc pasūtījuma tika izgatavotas 1889. gadā Polijā, Varšavā Lūkasa vitrāžu darbnīcā. Vitrāžas kopš to ievietošanas logu ailēs nebija restaurētas, ja neskaita dažus neprofesionālus labojumus. Šo daudzo gadu laikā bija radušies mehāniski vitrāžu bojājumi, stiklu plīsumi un zudumi. Vitrāžu stikli bija zaudējuši savu sākotnējo spožumu. Vitrāžas laika gaitā bija deformējušās, ko veicināja savienojuma vietu bojājumi (svina stieples) starp vitrāžu stikliem. Vitrāžas klāja blīvs netīrumu slānis, laika gaitā uzkrātie kvēpi, putekļi un citi netīrumi.

Izpētes laikā tika secināts, ka vitrāžu kopējais stāvoklis ir ļoti slikts, kas var radīt neatgriezeniskus unikālo vitrāžu oriģinālo stiklu zudumus un bojājumus. Šiem kultūrvēsturiskajiem valsts nozīmes mākslas darbiem bija nepieciešama steidzīga tehniskā konservācija un mākslinieciskā restaurācija. Šos darbus varēja veikt tikai restaurācijas un virāžu speciālisti darbam pielāgotā darbnīcā, kura atrodas Rīgā.

Restaurāciju veica SIA “Restorer” pārstāve, pieredzējusi restauratore Gundega Jēruma sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas katedras docenti Sandru Utāni. Tika piesaistīti arī mākslas akadēmijas studenti, kuriem bija lieliska iespēja praktizēties vitrāžu izpētes un restaurācijas darbos.

Tagad, pateicoties atbalstam, restaurētas unikālās vitrāžas, kuras kļuvušas par nozīmīgu Grīvas baznīcas kultūrvēsturiskā mantojuma daļu un pieejamas apskatei plašai auditorijai.

Sofija Mole

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti