Novembrī “Katoļu Baznīcas Vēstnesis” aicina uz pārdomām par nāvi

Šonedēļ iznāk žurnāla “Katoļu Baznīcas Vēstnesis” novembra numurs. Dzīvojot līdzi Baznīcas liturģiskajam gadam, numura tēmas ietvaros žurnālā raksti ir veltīti cilvēka zemes dzīves noslēgumam. Numura tēma ir “Nāves tuvumā”. “Kas ir nāve? Kā tai sagatavoties? Kāda ir laba, laimīga nāve? Kā būt nāves tuvumā, kad mīļš cilvēks ir nedziedināmi slims? Kas šādā brīdī var palīdzēt? Kāpēc mūsdienu sabiedrībā cilvēki tik nelabprāt par to runā un izliekas, it kā tās nemaz nebūtu? Kā nāves pieņemšana un pat apskaušana palīdz pilnvērtīgāk dzīvot? Daudz jautājumu un, domājams, daudz vērtīgu atbilžu atradīsiet šī numura rakstos,” lasītājiem redaktora slejā norāda izdevuma redaktore Ingrīda Lisenkova.

Numura tēmas ietvaros geštaltterapeite Sandra Krupenko (māsa Brigita SJE) raksta par nāvi un bailēm no tās, kā arī nāves pieņemšanu kā vienu no dabiskām dzīves parādībām. Sarunā ar žurnāla redaktori priesteris Andris Priede stāsta par gatavošanos mūžīgajai dzīvei liturģijā, par liturģijas žestiem bērēs, lūgšanām par mirušajiem, kā arī nāves tēmu mākslā. Brīvprātīgā Elita Buša, kura jau vairākus gadus dodas pie smagi slimiem pacientiem, dalās savā pieredzē par nāves tuvuma apjausmu un cienīgu cilvēka mūža nogali. Savukārt organizācijas “Hospiss.lv” valdes locekle Ilze Zosule stāsta par hospisu darbību un nozīmi gan uz nāvi slimu cilvēku, gan viņu tuvinieku dzīvē. Viņa citastarp uzsver, ka, nodrošinot termināli slimiem pacientiem cieņpilnu aprūpi mūža nogalē, visdrīzāk sabiedrībā mazāk tiktu runāts par eitanāzijas ieviešanas nepieciešamību. Numura tēmu noslēdz Evijas Puķes-Jansones materiāls “Nāve, kas vēl nav”.

Turpinājumā žurnālā ir vēl vairākas rubrikas. Piemēram, rubrikā “Pārdomām” Ilze Maskalāne turpina jau iepriekšējā numurā aizsākto tēmu par morālajiem un teologālajiem tikumiem. Savukārt Dace Stirāne rubrikā “Mana draudze” vēlreiz apciemo pirms četriem gadiem iepazīto Elejas draudzi. Šoreiz apciemojums īpaši svinīgos apstākļos oktobrī, kad tiek iesvētīta Elejas baznīca. Rubrikā “Portreti” Vineta Zeltkalne ved ceļojumā uz Baltinavu pie draudzes katehētes. Rubrikā “Mazajai sirsniņai” bērni var lasīt stāstu par omammu, kas jau “dzīvo citā pasaulē”.

Žurnāla redaktore atgādina, ka nākamagad 100 gadu jubileja aprītēs monsinjoram Antonam Smelteram, kas bija nozīmīgs cilvēks Vēstneša vēsturē. “Ilgus gadus viņš bija šī izdevuma galvenais redaktors un, esmu pārliecināta, galvenais idejiskais un finansiālais uzturētājs. Jubilejas sakarā ir iecere savākt un publicēt visdažādākos atmiņu stāstus par viņu. Mana iepriekšējā pieredze liek domāt, ka cilvēki drīzāk ir gausi rakstītāji, tomēr ceru, ka šī reize būs izņēmums, un tie, kas ar viņu bijuši kopā visdažādākajās gaitās, padalīsies ar saviem apcirkņiem. Rakstiet uz mūsu e-pastu: kbvestnesis@inbox.lv vai pasta adresi: Katoļu Baznīcas Vēstnesim, Mazā pils iela 2a, Rīga, LV-1050. Noteikti norādiet arī savus kontaktus,“ aicina I. Lisenkova.

Žurnālu var abonēt vai arī iegādāties draudžu grāmatu galdos.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti