Piritas klosteris Igaunijā aicina uz svētās Brigitas svētkiem

Šo svētdien, 4. jūnijā, Piritas klostera drupās, kas atrodas aptuveni sešu kilometru attālumā no Igaunijas galvaspilsētas Tallinas, notiks svētās Brigitas svētki, ziņo Igaunijas Katoļu Baznīcas pārstāve Marge-Marie Paas. Vietā, kur 15. un 16. gs. rez bija lielākais Livonijas klostera komplekss, kurā dzīvoja Svētās Brigitas māsas, ir palikušas drupas, bet netālu no tām 2001. gadā tika uzcelta jauna klostera ēka, kurā turpina darboties Brigitas māsas.

Šogad aprit 650. gadadiena kopš svētās Brigitas nāves, un visā pasaulē viņas dibinātais Svētās Brigitas Svētā Pestītāja ordenis atzīmē Jubilejas gadu. Svētku reizē Piritas klostera drupās norisināsies pateicības dievkalpojums, koncerts un konference. 4. jūnijā pl. 10 Piritas klsotera drupās apustuliskais administrators Igaunijā bīskaps Filips Žordāns svinēs Svēto Misi. Uz lūgšanu visi mīļi aicināti. Tai sekos konference un koncerts, kuros ieeja būs ar ielūgumiem.

Birgita Birgersdotere (1303-1373) bija zviedru muižniece. Pēc vīra Ulfa Gudmarsona nāves viņa saņēma vīziju, kurā Kristus viņai pavēlējis būt par garīgo vēstnesi pasaulē. Birgita devās uz Romu, veltīja savu dzīvi Kristum un dzīvoja tur līdz pat savai nāvei. 1370. gadā Birgitai izdevās saņemt pāvesta atļauju Svētā Pestītāja ordeņa dibināšanai. Birgita nomira 1373. gada 23. jūlijā Romā.

Pateicoties viņas daudzajām atklāsmēm, 1391. gadā Romā viņa tika kanonizēta, bet 1991. gadā pāvests Jānis Pāvils II pasludināja svēto par Eiropas aizbildni.

KABIA; Foto: piritaklooster.ee

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti

Izveidota Tallinas diecēze

Pāvests Francisks Igaunijas apustulisko administrāciju ir paaugstinājis diecēzes pakāpē un par Tallinas diecēzes pirmo bīskapu iecēlis līdzšinējo Igaunijas apustulisko administratoru

Lasīt vairāk »