Janvāra Vēstnesī lasi par klimata pārmaiņām

Šonedēļ iznāk žurnāla „Katoļu Baznīcas Vēstnesis“ 2024. gada pirmais numurs. „Vēstnesis“ šoreiz mudina zu pārdomām par mūsu planētu, par to, kā izmantojam mums pieejamos resursus un kā kopumā izturamies pret apkārtēo vidi, kurā dzīvojam. „Pamazām klimata pārmaiņu jautājums iezogas arī mūsu, vienkāršu, ar ekoloģiju profesionāli nesaistītu cilvēku apziņā. Tas notiek tad, kad dzirdam ziņās par karstuma viļņiem vai lietavām pavisam netālās zemēs un dažkārt arī šeit, Latvijā, kas daudzējādā ziņā šķiet brīnišķīgi droša vieta – mums ir saldūdens krājumi, mums nav pārapdzīvotības izraisītu problēmu, nav tornado, zemestrīču, vulkānu un patiesībā, nav arī atkritumu kalnu visās ceļmalās un pludmalēs. Taču tas tikai iemidzina modrību,” žurnāla redaktora slejā rkasta tā redaktore Ingrīda Lisenkova.

Numura tēmu „Klimata pārmaiņas“ ievada fragmenti no 2023. gada 4. oktobrī publicētās pāvesta Franciska apustuliskās adhortācijas par klimata krīzi “Laudate Deum”. Turpinājumā ir intervija ar Veroniku un Elgaru Felčiem. Viņi ir ilgtspējas un integrālās ekoloģijas eksperti, kas dzīvo atvērtajā saimniecībā “Zadiņi”, kur kopā saimnieko septiņi pieaugušie un septiņi bērni. Savukārt intervijā ar Jāni Butkeviču var uzzināt, kas ir aprites ekonomika, kuras uzmanības centrā ir doma par to, kā izmantot un uzlūkot atkritumus kā resursu.

Numura tēmas ietvaros divus materiālus ir sagatavojusi Evija Puķe-Jansone. Viņa intervē Nikolā Gazonu, kas ir ekoloģiskās integritātes animators Ljēžas diecēzē Beļģijā, kā arī raksta par kopienas “Chemin Neuf” pieredzi ekoloģiski garīgās dimensijas izdzīvošanā. Numura tēmu noslēdz Ievas Neimanes stāsts “Rotaļu lāča jaunā dzīve”. Viņa dalās savā pieredzē par to, kā citu izmestas mantas var kļūt atkal lietderīgas un noderīgas.

Pērējās žurnāla lapaspusēs lasītājiem būs iespēja lasīt turpinājumu iepriekšējā žurnāla numurā publicētajam Bīskapu sinodes kopsavilkuma pārskatam, kopā ar Daci Stirāni doties uz Laucesas draudzi un iepazīt tās dzīvi, uzzināt kaut ko vairāk par dziedāšanu katoļu baznīcās Latvijā, kā arī lasīt vēl citus rakstus.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti