Cerības un miera svētceļnieki: konsekrētie tiekas Romā

No 1. līdz 4. februārim Konsekrētās dzīves institūtu un apustuliskās dzīves biedrību dikastērijs organizēja starptautisku tikšanos Romā, kurā piedalījās vairāk nekā 300 delegātu no aptuveni 60 valstīm, pārstāvot dažādas konsekrētās dzīves formas. Asamblejas mērķis bija veicināt kopīgu gatavošanos Jubilejas gadam, kas tiks atzīmēts 2025. gadā, ar devīzi “Cerības un miera svētceļnieki”. Šī tēma ir izvēlēta, atsaucoties uz pāvesta Franciska aicinājumu veicināt cerību un izlīgumu mūsdienu pasaulē, kur ir tik daudz izaicinājumu, šķelšanās, nelaimju un karu.

Dalībnieki, konsekrētie vīrieši un sievietes, sekulāro institūtu locekļi un konsekrētās jaunavas, pulcējās lūgšanā, diskusijās un dalījās pieredzē, lai sagatavotos konsekrētās dzīves jubilejai, kas paredzēta 2025. gada 2. februārī vietējās Baznīcās, tai skaitā arī Latvijā, bet no 8.-9. oktobrim tiks kopīgi atzīmēta Romā. Latviju šajā tikšanās reizē pārstāvēja konsekrēto kopienas izvēlētie pārstāvji: māsa Diāna Cērmane OP, Rita Refalo, OA, tēvs Romans Vaikulis MIC un Latvijas un Eiropas konskekrēto konferences prezidents tēvs Jānis Meļņikovs, SJ.

Tikšanās tika veidota sinodālā veidā – to ievadīja jezuīts tēvs Džakomo Kosta (Giacomo Costa), Sinodes sekretariāta konsultors – līdz ar to uzsverot konsekrēto vēlmi iekļauties Baznīcas plašākā sinodalajā misijā. Pasākuma darba kārtība tika strukturēta cerības, žēlsirdības, ticības un liecības tēmās, mudinot dalībniekus dalīties atziņās un pieredzē, un tādējādi padziļinot un veicinot lielāku izpratni par konsekrētās dzīves situāciju pasaulē.

Viens no skaistākiem notikums bija Euharistijas svinības Svētā Pētera bazilikā, ko vadīja pāvests Francisks. Pontifiks uzsvēra gaidīšanas nozīmi, iedvesmojoties no Simeona un Annas. “Viņu sirdis ir palikušas nomodā kā mūžīgi degoša lāpa… Viņu sirdīs ir jaunība… Viņi nav sūtījuši savu cerību pensijā,” sacīja pāvests. Tas izskanēja kā aicinājums visiem konskerētiem nebūt mazdūšīgiem un nezaudēt cerību, bet gluži otrādi – būt par cerības vēstnešiem un miera nesējiem.

Arī Latvija, gaidot 2025. gada Jubileju, pievienojas pasaules ticīgo un konsekrēto kopienai, un plāno organizēt svinības. Šī iniciatīva atspoguļo mūsu apņemšanos veicināt vienotību un garīgo atjaunotni ticīgo un konsekrēto vidū. Pievienojoties globālajai cerības un miera tēmai, Latvijas mērķis ir veicināt kopīgu pārdomu, lūgšanu un iesaistīšanās pieredzi, stiprinot izlīguma un cerības vēstījumu, ko iemieso Jubileja.

Sekot līdzi notikumiem un jaunumiem varat konsekrēto MĀJASLAPĀ, kā arī Konsekrētās dzīves institūtu un apustuliskās dzīves biedrību dikasterija MĀJASLAPĀ un sociālo tīklu kontos. 

Jānis Meļņikovs


Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti