Gavēņa ieskaņā “Vēstnesis” mudina uz pārdomām par dienišķo maizi

Šonedēļ iznāk žurnāla “Katoļu Baznīcas Vēstnesis” februāra numurs. Iesākot gavēņa laiku, šoreiz tiekam aicināti pārdomāt to, kas ir mūsu dienišķā maize, kāpēc mums ir nepieciešams ēdiens, un par ēdienu kā svētību. Žurnāla redaktore Ingrīda Lisenkova raksta: “Gavēnis mudina domāt par ēšanas ierobežošanu, no kā var rasties iespaids, ka tas pats par sevi ir kaut kas slikts. Sekulārā vidē runā par daudz dažādām diētām. Taču paraudzīsimies uz ēdienu kā svētību, Dieva dāvanu, Dieva mīlestības zīmi!”

Numura tēmu ievada no angļu valodas tulkotais fragments no ASV Djūka Universitātes teoloģijas un ekoloģijas profesora Normana Verzbas raksta “Food for Theologians”, kas tika publicēts žurnāla “A Journal of Bible and Theology” 2013. gada 4.numurā. Rakstā tiek skaidrots, ka tiek izprasts ēdiens no teoloģiskā skatu punkta.

Par to, kā maize nonāk līdz mūsu galdam, stāsta zemnieku saimniecības “Kotiņi” saimnieki. Viņi Balvu novadā audzē labību un citas kultūras, atvēruši savu veikalu, atjaunotajās Rekovas dzirnavās ierīkojuši kafejnīcu un piedāvā ekskursijas savā saimniecībā. Numura tēmu turpina divu ģimeņu pieredzes stāsti par kopīgu maltīšu nozīmi, ēst gatavošanu mājās, kā arī galda un ēšanas tradīcijām. Judīte Zusmane iepazīstina lasītājus ar dāņu režisora Gabriela Aksela 1987. gada filmu “Babetes svētki”, kur uzmanības centrā ir izsmalcinātas maltītes gatavošana. Filmu 1995. gadā Vatikāns iekļāva 15 labāko filmu sarakstā sadaļā “Reliģija”.

Numura tēmas ietvaros lasītājiem būs iespēja lasīt arī priesteru Mihaila Orlicka, Kārļa Miķelsona un Jāņa Priedes pārdomas un rakstus par maizes un ēdiena dažādajiem aspektiem.

Savukārt citās rubrikās lasītāji atradīs priestera Bartolomeja Sobierajska rakstu “Kāpēc pastāv ļaunums?”, turpināt iepazīt kopsavilkumu, kas tika publicēts pēc aizvadītā gada oktobrī Vatikānā notikušās Bīskapu sinodes tikšanās, priestera Pētera Skudras pārdomas par jaungada apņemšanos un to izgāšanos un iespējām sevi motivēt, Daces Stirānes reportāžu no viesošanās Pļaviņās un vēl citus materiālus.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti