Laulātie pāri pārdomā mīlestības, erotikas un dialoga nozīmi attiecībās

Vai Dievam ir tīkams intimitātes garīgais aspekts? Jā! To apliecina miesas teoloģijas mācība, ko attīstījis Jānis Pāvils II. Dieva attēls ir vīrietis un sieviete kopā. Šī vienība ir laulāto privilēģija, kas realizējas arī laulāto intimitātes laikā, kā saka Jānis Pāvils II. Intimitāte ir laulāto vienotības dziļākā manifestācija, sakrāls akts pēc tam, kad laulātie ir teikuši viens otram definitīvo jā vārdu.

Tā priesteris Andžejs Lapinskis skaidroja laulātajiem pāriem apvienības “Laulāto Tikšanās” rīkoto padziļināto rekolekciju laikā, kuru tēma bija “Neizvairieties viens no otra- mīlestība, erotika, dialogs”. Rekolekcijas notika no 17. līdz 19. februārim Līvbērzes rekolekciju mājā bīskapa Edvarda Pavlovska paspārnē un saimnieces Inas aprūpē. Deviņi laulātie pāri no dažādām Latvijas vietām pulcējās, lai veltītu laiku savas laulības kopšanai, pievēršoties intīmo attiecību nozīmei laulībā.

Rekolekciju programma ļāva šajā tēmā iedziļināties no dažādiem aspektiem. Viens no aspektiem skāra jūtas un vajadzības mūsu seksuālajās attiecībās un to, kāda ir temperamentu un to atšķirību ietekme uz šīm attiecībām. Citi intīmo attiecību aspekti skāra auglību un bērnu radīšanu, kā arī ar to saistīto atbildību un neizmērojamu laulāto mīlestību. Animatoru pāri sniedza personiskas un dziļas liecības.

Savukārt garīgā kārta veidoja mūsu izpratni par to, ka mūsu mīlestības ekstāze, ko piedzīvojam intimitātē ir līdzīga dievišķās trīsvienības savstarpējai mīlestībai un vienībai. Bīskaps Edvards īpaši uzsvēra, ka Dievs ir mīlestība un mīlestībā ir Dievs. Ars Amandi- t.i. māksla mīlēt ir Dieva dāvana mums, un laulāto uzdevums ir šo dāvanu attīstīt, kopt un rūpēties par to. Noslēgumā, laulātajiem pāriem daloties ar rekolekcijās piedzīvotajām jūtām un atklāsmēm, izskanēja vairākas domas.

Mīlēt, tas nozīmē arī nogurt. Ir māksla nogurumu pārvarēt, jo mērķis ir svētums; Pie laulību attiecībām ir jāstrādā katru dienu- jātrenējas, līdzīgi kā slavenais Pavaroti trenējas dziedāt; Nozīmīga ir dalīšanās dzīvajā pieredzē, ko veic animatori, garīgā kārta; Šī nedēļas nogale ir kā sanitārā diena- īpaši pievērsties mīlestībai, apkopt un uzpost attiecības; Dievs mani mīl, ja jau ir tik grūti. Tās grūtības, kas ir ģimenē, parāda mums, cik stipri mēs esam. Arī tērauds tiek rūdīts un dārgakmeņi slīpēti; Man ļoti svarīgi bija priestera komentāri dziļākai izpratnei par intimitāti un seksualitāti Dieva nodomā.

Daina un Juris, “Laulāto Tikšanās” animatori

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti