Šogad jau otro reizi Rīgā norisināsies Starptautiskais Eiropas gastronomijas konkurss „Cupi’s spoon“. Konkurss, kurš pērn norisinājās 27 Eiropas valstu galvaspilsētās, Rīgā šogad notiks 23. aprīlī. Konkursu rīko Horvātijas Republikas Viesmīlības izglītības skolotāju asociācija (UNUO). Latvijā konkursa sadarbības partneris ir nodibinājums „Caritas Latvija“, kas aicina interesentus – cilvēkus ar īpašām vajadzībām, kā arī jauniešus,sākot no 16 gadu vecuma, kas atrodas nelabvēlīgā sociālā situācijā vai palikuši bez vecāku gādības – līdz 15. aprīlim pieteikt dalību konkursā.
Aizvadītā gada maijā konkurss, kurš norisinājās pie Rīgas Katoļu ģimnāzijas, pulcēja 20 dalībniekus un daudzus skatītājus. Toreiz konkursā piedalījās jaunieši no tādām institūcijām, kā Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centrs „Apīte“, Rīgas pilsētas bērnu un jauniešu centrs “Ezermala”, Rīgas pilsētas biedrība “Rūpju bērns”, dienas aprūpes centrs “Cerību ligzda”, biedrība ,,Cerībi spārni”, Atbalsta centrs ,,Pērle”, “Caritas Latvija” struktūrvienība “Grašu bērnu ciemats”, Biedrība “Cerību spārni “Cēsu grupu māja, Sia RB Cafe, un citi dalībnieki, kas bija pietikušies individuāli. Konkursā kā labākie tika atzīti Diāna Ponaskova un Ilmārs Žēkaitis. I. Žēkaitis pēc tam ceļoja uz konkursa finālu Zagrebā, kā arī viņam bija iespēja kopā ar citu valstu konkursa uzvarētājiem doties uz Romu, lai piedalītos pāvesta Francika audiencē. Tā norāda Arta Mozule Zepa, kas ir atbildīga par projekta norisi Latvijā.
Viņa tāpat informē, ka šī gada 23. aprīlī plkst 11 Vecrīgā no Horvātijas ieradīsies busiņš ar visu nepieciešamo aprīkojumu ēdiena un kokteiļu pagatavošanai. Katram dalībniekam būs desmit minūtes, lai pagatavotu ēdienu vai bezalkoholisko kokteili un pārliecinātu žūriju par savām prasmēm virtuvē.
Tie, kuri parādīs labākās prasmes, saņems arī balvas, no kurām galvenā ir došanās uz konkursu Horvātijā, kur ieradīsies visi Eiropas valstu konkursa uzvarētāji un cīnīsies par konkursa “Cupi’s spoon” 2024 uzvarētāja titulu. Latvijas “Cupi’s spoon” 2024 finālistiem tiks nodrošināts apmaksāts lidojums uz konkursa finālu Horvātijā, Zagrebā ar astoņu dienu bezmaksas uzturēšanos, kā arī brauciens uz Romu.
“Jau otro gadu pēc kārtas, Caritas Latvija, ir tas gods uzņemt un organizēt šo konkursu Latvijā, Rīgā. Pagājušā gada veiksmīgā sadarbība ar organizatoriem, sponsoriem un konkursa dalībniekiem iedvesmoja turpināt iesākto arī šogad. Ar šo konkursu centīsimies izglītot sabiedrību parādot, ka jaunieši un cilvēki ar invaliditāti var sekmīgi iekļauties sabiedrībā un darba tirgū. Tas noteikti būs arī pozitīvs impulss un iespēja sevi parādīt tiem, kas mīl gastronomiju un vēlas pacīnīties par galveno balvu – dalību konkursa finālā Horvātijā” saka A. Mozule Zepa.
UNUO dibinātājs ir Vedrans Habels. Viņš ir pavārs, kurš vēlas pavārmākslu iemācīt gan bērniem, kuri nesaņem pietiekamu vecāku uzmanību, gan arī cilvēkiem ar invaliditāti. Pirms trim gadiem pavārmākslas konkursu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām organizācija rīkoja Horvātijā, taču pērn tika nolemts sešu mēnešu laikā apmeklēt 27 Eiropas valstu galvaspilsētas, lai pavārmākslas konkursā varētu piedalīties arī citu Eiropas valstu cilvēki ar īpašām vajadzībām. Šogad konkursa rīkotāji cer apciemot arī valstis, kuras neietilpst Eiropas Savienībā. Viena no tām ir Ukraina.
Pietiekties konkursam Rīgā līdz 15. aprīlim var ŠEIT. Tāpat “Caritas Latvija” Jauniešu centrs aicina pieteikties brīvprātīgos, kas vēlētos palīdzēt šī konkursa rīkošanā un norisē Latvijā. To var izdarīt ŠEIT.
Papildu jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar A. Mozuli Zepu (Kontaktinformācija: +371 20 269 862, arta.mozule@caritas.lv).
KABIA; Foto: Cupi’s spoon