Likteņdārzā tiks iesvētīta ekumeniska kapela

Šo svētdien, 16.jūnijā, interesenti tiks gaidīti Koknesē, kur uz Daugavas pussalas izveidotajā Likteņdārzā tiks atklāta ekumeniska brīvdabas kapela, ziņo Likteņdārza pārstāvji. Kapelas atklāšanā piedalīsies Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags un Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps emeritus Pēteris Sproģis.

Kapela tika veidota aizvadītā gada nogalē. Tās projektu pēc Likteņdārza īstenotāja, Kokneses fonda, padomes lūguma izstrādāja arhitekts Andris Kronbergs. Viņš ir Likteņdārza projekta īstenošanas konsultants, kā arī veidoja Saieta nama projektu Likteņdārzā. Nama celtniecība tika pabeigta 2022. gadā.

Kapela ir iecerēta kā vieta, kur „ikviens varēs rast mieru un garīgu spirdzinājumu, nodoties lūgšanām, kā arī tā būtu vieta laulībām, kristībām vai citiem ģimenēm būtiskiem brīžiem“. Likteņdārza īstenotāji tāpat cer, ka kapela varētu kļūt par iecienītu apstāšanās vietu svētceļniekiem.

Z.Stankevičs par kapelu saka: “Likteņdārzs kā nacionāla piemiņas vieta atgādina ikvienam tā apmeklētājam, cik dārgu cenu 20. gadsimtā nācās maksāt mūsu tautai totalitāro režīmu un šīs pasaules vareno izraisīto karu dēļ. Likteņdārzā izveidotā brīvdabas kapela ar altāri dos iespēju apmeklētājiem apstāties un veltīt kādu brīdi apcerei, pieminot bojā gājušos un lūdzot Dievu, lai Viņš pasargā Latviju no kara un totalitārisma neprāta”. Savukārt J. Vanags uzskata: „Kapela Likteņdārzā – tas ir tik dabiski un likumsakarīgi! Jēzus teica: “Ūdens, ko es cilvēkam došu, kļūs viņā par avotu, kas verd mūžīgai dzīvībai.” Kristus vēsts dzīvais ūdens dzirdināja mūsu tautas saknes, lai tā nestu latviskas, eiropeiskas kultūras augļus. Kristus vēsts bija dzīves pārliecība vairumam cilvēku, kuru piemiņai ir veidots šis dārzs. No tās mēs joprojām smeļam izjūtu par labo, skaisto un svēto. Līdz šim Likteņdārzā trūka kapelas. Tagad tas ir pilnīgs”.

Atgādinām, ka pirms gandrīz 20 gadiem Kokneses fonds sāka veidot Likteņdārzu. Tā ir piemiņas vieta 20.gadsimtā nežēlīgajos karos un komunistu represijās cietušajiem un zaudētajiem latviešiem.

Kapelas atklāšana 16. jūnijā sāksies pl. 13.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti