Turpinās Labā Gana katehēzes attīstība Latvijā

Jūlija pirmajā nedēļā Dzintaru rekolekciju mājā Jūrmalā pulcējās Marijas Montesori izglītības pieejā balstītās katehēzes metodes entuziasti un praktiķi, lai Deborah Presser-Velder sirsnīgajā vadībā turpinātu pilnveidot savas zināšanas un prasmes jau nākamajā kvalifikācijas līmenī. Turklāt šī gada mācības bagātināja tikko iznākušās Sofijas Kavalleti grāmatas “Bērna reliģiskais potenciāls” tulkojums latviešu valodā, kas ir Labā Gana katehēzes metodes pamatā.

Šogad paaugstināt savu kvalifikāciju Labā Gana katehēzē bija pulcējušies kopumā 18 audzēkņi ne tikai no dažādām Latvijas katoļu draudzēm, bet arī pievienojās katehētes no Latvijas Pareizticīgās baznīcas un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas. Gandrīz nedēļas garumā turpinājās padziļināta baznīcas liturģijas un tās bagātīguma atklāšana, to apvienojot ar praktiskajām nodarbībām. Apmācībās šogad piedalījās arī līdzi atbraukušie pašu audzēkņu bērni, kurus, kamēr mammas apguva jaunas zināšanas un prasmes, gādīgi pieskatīja tēvi, pilnveidojot savas iemaņas vairāku bērnu aprūpē un attīstībā ar rotaļām, peldēm, sportu u.c. aktivitātēm.

Strādājot ar nule kā iznākušo S.Kavalleti grāmatu “Bērna reliģiskais potenciāls”, lektores D. Preseres-Velederes vadībā, kura neatlaidīgi un pazemīgi, neskatoties uz savu cienījamo vecumu, turpina regulāri apmeklēt Latviju un vadīt šeit Labā Gana apmācības, dalībnieki vēlreiz pārliecinājās par to, cik svarīgi ir ieklausīties bērnā un atpazīt viņā dabisko vēlmi iepazīt un tuvoties Dievam. To brīnišķīgi palīdz atklāt īpaši iekārtota telpa – Ātrijs – Labā Gana īstenošanai, kas ir iekārtota bērnam intuitīvi dabiski saprotamā un vienlaikus ļoti kārtīgā un strukturētā veidā – gluži kā skaista, bagātīga un sakārtota ir mācībās apgūtā baznīcas liturģija baznīcas gada ietvaros. Mācību laikā pagaidu Ātrijā tika “izspēlēti” arī nozīmīgākie liturģiskā gada notikumi. Vienā no tiem – Kristus piedzimšanas notikumā – piedalījās arī klātesošie bērni. Nodarbība bija tik liturģiski skaista – t.i. ar procesiju, mazā altārīša iekārtošanu, sveču aizdegšanu, lūgšanu kartīšu novietošanu – un vienlaikus nomierinoša, ka pēc Klusa nakts, Svēta nakts dziedājuma kāds no bērniem pat saldi iemiga.

Tāpat mācību nometnes ietvaros – garajos vakaros – līdz pat vēlai stundai dalībnieki neatlaidīgi un nepagurstoši turpināja darbu pie Labā Gana katehēzes mācību materiālu izveides – gan “grebjot” un atveidojot Kristu kapu, gan būvējot Jeruzalemes cietokšņus, lai pēcāk bērniem vizuālā un viegli uztveramā veidā Ātrijos savās draudzēs jau varētu pielietot izveidotos mākslas darbus – maketus, rādot bērniem nozīmīgākos Evaņģēlija notikumus vizuāli un ļaujot pašiem bērniem piedalīties šo notikumu atveidē uz šiem maketiem atbilstoši M.Montesori pedagoģijas metodei.

Turpretī divas nedēļas iepriekš – jūnija pēdējā nedēļā – katehētes pulcējās pie Žēlsirdības misionārēm Latvijā (Mātes Terēzes māsām) Rīgā, Ludzas ielā, lai turpinātu šīs pašas katehēzes 3.līmeņa apmācības. Apmācības vadīja D. Presser-Velder no Vācijas un Patrizia Cocchini no Itālijas. Apmācību grupa bija ne tikai starptautiska, jo piedalījās katehētes no Lietuvas, bet arī ekumeniska, jo apmācībās piedalījās ne tikai katehētes no katoļu draudzēm, bet tām pievienojās arī katehētes no Pareizticīgās un luterāņu baznīcas. Kopā ar 25 katehētēm no dažādām draudzēm mācībās piedalījās arī četras Žēlsirdības misionāres. Katehētes Labā Gana katehēzi apgūst jau vairākus gadus un iegūtās zināšanas pilnveido darbā ar bērniem savās draudzēs, kā arī palīdz apmācību procesā 1.līmeņa kursos.

Mācības nebūtu bijušas iespējamas bez Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrijas – īpaši bīskapa Andra Kravaļa – atbalsta, kā arī priestera Andra Blūma garīgās vadības, svinot Sv.Mises nometnes dalībniekiem Dzintaru rekolekciju mājā.

Tāpat biedrība “Labā Gana katehēze” sirsnīgi pateicas pr. Andžejam Lapinskim, pr. Jānim Priedem, pr. Jurim Jalinskim, pr. Kārlim Miķelsonam un Apustuliskās Oblātes “Pro Sanctitate” māsai Ritai par kalpojumu tulkošanā no itāļu valodas.

Aicinām ikvienu, kurš jūt šādu aicinājumu, pievienoties Labā Gana katehēzes īstenošanā un attīstībā Latvijā, pievienojoties nākamajās mācībās. Interesentus aicinām sazināties ar Ilzi Terēzi Gulbi (mob.29447445). Savukārt ikvienam vecākam – it īpaši 3 līdz 6 gadus jaunu bērnu vecākiem – aicinām iegādāties un izlasīt S.Kavalleti grāmatu “Bērna reliģiskais potenciāls”, lai jau laikus atklātu savos bērnos viņu dziļo dabisko vēlmi iepazīt un tuvoties Dievam! Grāmatu iespējams iegādāties internetā – www.labaganakateheze.lv.

Daina Rāviņa

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti