Latvijas garīdznieki un aktīvie kalpotāji gūst zināšanas nepilngadīgo un neaizsargāto aizsardzības jomā

Šogad visi Latvijā esošie garīdznieki un Baznīcas aktīvie kalpotāji izies prevencijas kursus, kas saistīti ar mazgadīgo un neaizsargāto personu aizsardzību. Līdz šim šāds kurss ir noticis Rīgas arhidiecēzē, bet līdz gada beigām plānots arī pārējās Latvijas diecēzēs, ziņo kursa izstrādātāji un rīkotāji.

Kā pāstāstīja Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institurā (RARZI) direktore Žanete Narkēviča, nepilngadīgo un neaizsargāto personu aizsardzības jautājumi jau ilgāku laiku nodarbina Baznīcu. „Tā kā RARZI gatavo nākamos kapelānus, katehētus, pastorālos konsultantus, kas savā profesionālajā darbībā būs saistīti gan ar bērniem un jauniešiem, gan neaizsargātām personām, RARZI uzskatīja par nepieciešamu izveidot kursu, kas sniegtu pamatzināšanas prevencijas jomā,“ paskaidroja Ž. Narkēviča.

Tāpēc pirms trim gadiem, konsultējoties ar dažādu jomu speciālistiem, tika izveidota darba grupa, kurā bija gan RARZI, gan Latvijas Starpdiecēžu augstākā garīgā semināra pārstāvji, Latvijas Bīskapu konferences priekšsēdētājs Viktors Stulpins, kā arī centra „Dardedze“ pārstāvji, kas izstrādāja prevencijas kursa programmu. „Kursa apjoms ir 2 kredītpunkti un tajā tiek aplūkoti prevencijas jautājumi no kristīgās antropoloģijas, psiholoģijas, kanonisko tiesību, Latvijas Republikas likumdošanas un praktiskās organizācijas perspektīvas. Kursa programmu apstiprināja Latvijas Bīskapu konference. Tāpat kurss ir aprobēts maģistratūras studiju programmā,“ informē RARZI direktore. Kursa mērķis ir „sniegt pamatzināšanas prevencijas jomā, lai novērstu vai atpazītu iespējamo fizisko, psiholoģisko, garīgo vardarbību. To vada seši dažādu jomu – garīgās teoloģijas, kanonisko tiesību, jurisprudences, psiholoģijas, pedagoģijas – speciālisti“.

Savukārt par apmācību priesteriem, klostercilvēkiem un lajiem, kas strādā vai kalpo baznīcās Latvijā, īpaši ar mazgadīgajiem vai neaizsargātiem, atbildīgā persona ir jezuītu priesteris Jānis Meļņikovs. Viņš norāda, ka kursa “Personas aizsardzības aspekti pastorālā darbā” izstrādē līdzās RARZI iesaistījās Latvijas Bīskapu konference un Latvijas Konsekrētās dzīves institūtu priekšnieku apvienotās Konference (LKDIPAK). Skaidrojot šī kursa nepieciešamību, J. Meļņikovs citē izdevumu “Viņiem pieder debesu valstība”, kurā apkopoti nepilngadīgo un neaizsargāto personu aizsardzībai veltītie Baznīcas dokumenti. Priesteris norāda: “”Ja viens loceklis cieš, visi citi cieš līdzi” (1.Kor. 12,26). Ar šiem vārdiem pāvests Francisks uzrunā ticīgos cilvēkus, norādot uz ciešānām, ko izraisīja priesteri un kolostercilvēki ar seksuālo vardarbību, kā arī ar varas vai sirdsapziņas ļaunprātīgu izmantošanu, vienlaikus aicinot drosmīgi apkarot šo ļaunumu, kas Baznīcā ir noticis, teikt “nē” ļaunumam un noziegumiem, atdzīt pāridarījumu, lūgt piedošanu un iet atgriešanās ceļu. (Viņiem pieder debesu valstība, Rīga. 2021., 7)” Tāpat pāvests ir izdevis rīkojums atteicībā uz nepilngadīgo un neaizsargātu personu aizsardzību, nosakot prasību nodrošināt apmācību par nepilngadīgo un neaizsargāto personu aizsardzības īstenošanu.

Kurss, kas tiek rīkots Latvijas garīdzniekiem, klosterļaudīm un Baznīcā strādājošajiem, sastāv no pieciem tematiskajiem blokiem. Vispirms tā ir Baznīcas pieredze un atbilde uz vardarbības izpausmēm; Latvijas likumdošana par vardarbību pret neaizsargātu personu, neaizsargāto personu grupas un kategorijas, vardarbības veidi, to klasifikācija; kanoniskās tiesības, tiesiskie principi un pamatjēdzieni kanoniskajās tiesībās un citos Baznīcas dokumentos saistībā ar vardarbību un vardarbības prevenciju; psiholoģija (vardarbības veidi (fiziskā, emocionālā, seksuālā), tās pazīmes un sekas, situācijas, kurās ir vardarbības risks, vardarbības mazināšanas veidi (emociju regulēšanas un disciplinēšanas prasmes), bērnu un jauniešu seksuālās uzvedības “luksofors” un reaģēšanas veidi); droša vide kā personas drošības pamatnosacījums (galvenie nosacījumi drošam pastorālam darbam ar neaizsargātajām personām, iespējamās darbības algoritmi gadījumos, kad personas drošība tiek apdraudēta, iespējas meklēt un saņemt speciālistu atbalstu).

Kursa pasniedzēji ir dažādu jomu eksperti Baznīcas drošības procesa jautājumos, Baznīcas tiesību jautājumos attiecībā uz mazgadīgo un neaizsargāto drošību, speciālisti valsts likumdošanā un regulējumos, piemēram, centra “Dardedze” pārstāvji, psihologi un citi eksperti. J. Meļņikovs skaidro, ka kursu mērķis ir nodrošināt ikvienam, īpaši nepilngadīgajiem un neaizsargādatjiem, drošību, kā arī palīdzēt priesteriem un visiem, kas strādā Baznīcas struktūrās, apzināties drošības dažādos aspektus un tos īstenot savā kalpojumā.

Gan RARZI direktore, gan J. Meļņikovs uzsver, ka prevencija ir tikai neliela daļa no Baznīcā Latvijā izstrādātajām vadlīnijām nepilngadīgo un neaizsargāto personu aizsardzības jomā.

Kursa izstrādi atbalstīja vācu katoļu fonds “Renovabis”. Kursa dalībnieki saņems RARZI izdotu sertifikātu.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti