Aglonā aizvadītas ērģelnieku rekolekcijas

Aglonas bazilikā un klosterī 16. un 17. jūlijā norisinājās baznīcas ērģelnieku rekolekcijas, kurās pulcējās 30 katoļu draudžu ērģelnieku no visas Latvijas. Par rekolekciju vadmotīvu bija izvēlēts fragments no Pāvila vēstules efeziešiem: “Pīpiļdit sevi ar Goru, runōdami cyts uz cytu ar psalmem, himnom un goreigom dzīsmem, dzīdōdami un teikdami Kungu sovōs sirdīs.” (Ef 5, 18 – 19) Rekolekciju laikā notika priesteru lekcijas, liturģiskās ērģeļspēles praktiskās nodarbības, Svētās Mises, Stundu liturģijas – rīta un dienas noslēguma lūgšanas, kā arī skaista savstarpēja sadraudzība ērģelnieku vidū.

Pēc ērģelnieku ierašanās priesteris Daumants Abrickis rekolekcijas atklāja ar ievadlekciju par Svēto Garu, kurā katrs ērģelnieks bija aicināts saprast, ka ērģelnieka darbs sastāv ne tikai no profesionālas, praktiskas muzicēšanas Svētajās Misēs, bet arī dziļas iekšējas lūgšanas. Savukārt otrajā dienas pusē ciemos bija uzaicināts priesteris Pāvils Kamola, kurš savā lekcijā iedvesmoja ērģelniekus iejusties un kļūt par instrumentu Dieva rokās, lai Viņš spētu uzrunāt cilvēkus caur mūzikas skaņām un lai viņi teiktu savās sirdīs: “Kungs, mums ir labi būt šeit.” (Mt.17,7)

Pirmo dienu noslēdzot, rekolekciju dalībniekiem bija iespēja pavadīt vakaru pielūgsmē Vissvētākā Sakramenta priekšā. Šo pielūgsmi bagātīgi papildināja P. Kamola un Alise Sīmane ar dziesmām, sirds lūgšanām, slavēšanu. Katrs klātesošais šajā vakarā bija aicināts ļaut Dieva Garam darboties viņā caur dziesmām un to vārdiem un ļauties šai brīnišķīgajai pielūgsmei.

Rekolekciju otrajā dienā Rinalds Stankevičs MIC lekcijā stāstīja, ka Dieva atklāsme ir psalmos un cik ļoti tie ir nozīmīgi liturģijā. Pēdējo lekciju interesanti novadīja priesteris Māris Laureckis par himnām – par to rašanās vēsturi, par dažādiem himnu teksta pantmēru veidiem un to saderību ar dažādām melodijām

Šajās dienās dalībniekiem bija iespēja papildināt zināšanas liturģiskajā spēlē – meistarklasēs pie Bernadetas Everses un Dr. art. Ievas Rozenbahas, kuras dalījās ar ieteikumiem par harmonizāciju gan dziesmās, gan liturģiskajās atbildēs, arī iedrošinājumu un atbalstu, kas ir nepieciešams katram draudzēs kalpojošam mūziķim. Savā lekcijā B. Everse dalījās ar, iespējams, neierastiem paņēmieniem dziedāšanā korim, savukārt I. Rozenbaha – par harmonizācijas pielietojumu. Liels paldies abām ērģelniecēm, kurām, redzams, ir degsme par mūziku liturģijā, kā arī rūp Baznīcas nākotne un šis skaistais ērģelnieka kalpojums. Abas ērģelnieces ar ērģeļu stabuļskaņām arī priecēja visus klātesošos, muzicējot abas dienas Svētajās Misēs, kas Aglonas bazilikā tika svinētas nodomā par ērģelniekiem.

Rekolekciju noslēguma dienā ar savu klātbūtni visus klātesošos pagodināja un Svēto Misi celebrēja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Dievkalpojuma noslēgumā Viņa Ekselence pasniedza pāvesta Franciska Svētības rakstu Aglonas bazilikas kora vadītājai un ērģelniecei Ievai Lazdānei.

Rekolekcijas noslēdzās ar priekpilnu un labiem vārdiem piepildītu izvērtējuma apli, kur katrs dalībnieks dalījās par šo dienu pieredzi, atziņām. Katram ērģelniekam šis rekolekciju laiks bija jaunu zināšanu, sadraudzības un garīgās atjaunotnes pilns. Dalībnieki atzina, ka lielākie ieguvumi ir iedvesma strādāt tālāk, pieredzes apmaiņa, repertuāra papildinājums, iespēja pieiet pie grēksūdzes, jauni kontakti, ērģelnieka kalpojuma garīgās puses iepazīšana, sirdsmiers un iespēja mazliet apstāties dzīves skrējienā, kā arī kopīga lūgšana, vienotības sajūta.

Piemēram, Baiba atzina, ka pēc rekolekcijām ir iedvesma tālākajam darbam, vēlme kaut ko jaunu pārņemt un izmantot savas draudzes darbībā. Piederības un gaismas iegūšana, Dieva klātbūtne, prieks.
Evelīna: “Papildu zināšanas un iedvesma turpināt savu darbu, kā arī iedvesmot citus caur baznīcas dziesmām. Paldies lektoriem un organizatoriem par rekolekcijām!”

Adriāns Stežko: “Lielākais ieguvums ir pieredzes apmaiņa un komunikācija starp ērģelniekiem, kas nepārprotami pozitīvi sekmēs turpmāko profesionālo darbību.”

Māsa Elija dalījās, ka īpaša bija kopā būšana ar līdzīga kalpojuma – ērģelnieku vidē, sabiedrībā. Teoloģiskās zināšanas, ar ko lektori bagātināja un deva atbildes uz dažiem jautājumiem, kā arī praktiski padomi.

Kaspars: “Rekolekciju laikā varēja garīgi atjaunoties un gūt pieredzējušu ērģelnieku, lektoru ieteikumus un padomus.”

Marta Bicāne: “Sajutu, ka caur ērģelnieku darbojas Svētais Gars. Apzinājos, ka man ir svarīga misija – caur mūziku vest citus pie Dieva. Gandarījums, ka arī priesteris izsaka cilvēcīgu paldies par manu darbu. Un pats skaistākais – kopienas, ģimenes sajūta, esot ērģelnieku rekolekcijās, kursos. Debešķīga sajūta!”

Ērģelnieku rekolekcijas Aglonā rīkoja ērģelnieku iniciatīvas grupa – Marta Bicāne, Jacinta Ciganoviča, Aigars Krekels, Evelīna Ašķeļaņeca un Anna Briška. Pasākuma izmaksas sedza rīkotāji un dalībnieki. Par savu draudžu ērģelnieku atbalstīšanu liels paldies prāvestiem – Andrim Blūmam (Jūrmala), Arnim Vizbelim (Jelgava), Dainim Kašam MIC (Rēzekne), Eduardam Voroņeckim (Krāslava) un Guntim Brūveram (Balvi).

Teksts: Agate Pauliņa un Anna Briška; Foto: A. Briška

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti