Bruknā notiks brīvdabas koncertuzvedums “Laiks. Tu. Lūgšana.”

Piektdien, 16. augustā, Bruknā norisināsies brīvdabas koncertuzvedums “Laiks. Tu. Lūgšana. Dziedājumi un Arvo Perts”, kurā varēs piedzīvot gaismas un skaņas saspēles, ziņo koncerta producente Māra Špicberga. Koncertā uzstāsies soliste Aleksandra Špicberga, vīru vokālā grupa 12 dziedātāju sastāvā, kā arī sitaminstrumentālisti Mikus Bāliņš un Elvijs Endelis.

Koncertuzvedumā “Laiks. Tu. Lūgšana.”, kurš jau izskanējis astoņās Latvijas baznīcās, skanēs dažādu gadsimtu un tradīciju garīgie dziedājumi latīņu, grieķu, aramiešu, baznīcslāvu, latviešu valodā un igauņu komponista A. Perta instrumentālas skaņu gleznas. “Dabisks balss skanējums satiek sitamo instrumentu pasāžas un ievibrē klausītāju sirdis kopīgā lūgšanā. Emocionālajā gara pārdzīvojumā klausītāju vada gaismu spēles noskaņas, ļaujot klātbūtnē izdzīvot Gaismas uzvaras stāstu. Koncertā skanēs gan austrumu, gan rietumu rita garīgi dziedājumi. Daļa koncertprogrammā iekļauto skaņdarbu klausītājam būs jaunatklājums – tostarp – lūgšana “Mūsu Tēvs debesīs” aramiešu valodā,” norāda koncerta rīkotāji.

Brīvdabas koncertuzveduma īpašo gaismu un skaņas konceptu, kas klausītājiem ļaus piedzīvot “brīvdabas katedrāles” efektu, radījuši gaismu režisors Ivars Vācers un skaņu režisors Andris Ūze.

Dziedātājai A. Špicbergai ir vienlīdz tuva kā akadēmiskā, tā baznīcas un tautas mūzika. Viņa ir vairākkārtēja valsts un starptautisku jauno vokālistu konkursu laureāte, piedalījusies starptautiskos mūzikas festivālos. Aktīvi koncertē, sadarbojoties ar dažādu žanru izpildītājmāksliniekiem. Absolvējusi Rīgas Doma Kora skolu, studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijā profesora Andra Veismaņa kora diriģēšanas klasē. Viņa ir Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas “Kilograms Kultūras” 2023. gada uzvarētāja nominācijā “Starts”.

E. Endelis un M. Bāliņš ir starptautisku konkursu laureāti. Skatītāju atzinību guvuši Latvijas Televīzijas konkursā ”Radīti mūzikai”. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra mākslinieki. Aktīvi koncertē, sadarbojoties ar dažādiem kolektīviem. Abi mūziķi ir ieguvuši divus maģistra grādus Latvijas Mūzikas akadēmijā. Muzicē profesionālajā sitaminstrumentu ansamblī “Perpetuum Ritmico”.

Vīru vokālā grupa ir īpaši šim projektam izveidota mūziķu apvienība A. Špicbergas vadībā. Lai arī visi dziedātāji guvuši muzikālu izglītību, viņi ir ar atšķirīgām balsīm, dziedāšanas manierēm un pieredzi. Starp dziedātājiem ir gan diplomēti kora diriģenti un profesionālu koru dalībnieki, gan dažādu konfesiju draudžu koristi. Liela daļa dziedātāju ir Rīgas Doma kora skolas zēnu kora absolventi.

Brīvdabas koncertuzvedums sāksies pl. 21.30. Biļetes uz pasākumu var iegādāties ŠEIT.

Koncerts notiek pateicoties Bauskas novada pašvaldības atbalstam.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti