Dvietes baznīcai nosvinēta 160 gadu jubileja

Aizvadītās nedēļas nogalē Dvietes draudze priecājās par sava dievnama 160 gadu jubileju. Baznīcā 22. septembrī pulcējās vietējie ticīgie, kā arī viesi, kuru vidū bija arī pašvaldības pārstāvji, lai piedalītos Rīgas arhidiecēzes palīgbīskapa Andra Kravaļa svinētajā Svētajā Misē. Dievkalpojumā piedalījās arī Dvietes draudzes prāvests Edvards Zaksis un citi garīdznieki.

Dievkalpojuma laikā draudzes bērni saņēma Iestiprināšanas sakramentu, bet pēc dievkalpojuma laba vēlējumus un apsveikums saņēma gan bīskaps, gan arī Dvietes Svētā Staņislava Kostkas draudzes prāvests E. Zaksis, kurš savas kalpošanas laikā rūpējies par to, lai baznīca būtu sakopta un skaista vieta, kurā veltīt laiku lūgšanai. Dievkalpojuma laikā muzicēja apvienotais draudžu koris no Daugavpils un vijolniece Inga Zeile.

Portālā manadviete.lv norādīts, ka pirmā koka baznīca Dvietē celta 1750. gadā. Dievnams atradies Dvietes muižas parkā. Taču 1842. gadā par muižkunga Kazimira Plātera Zīberga līdzekļiem un draudzes locekļu ziedojumiem tika uzsākta jauna dievnama celtniecība baroka stilā, kas pabeigta 1864. gadā. Savukārt vecā koka baznīca tika pārvesta uz Zariņu kapsētu un tiek izmantota kā kapliča arī šobrīd.

Pirmā pasaules kara laikā baznīca trīs gadus atradās frontes līnijā, tika uzspridzināti tās torņi, sašautas sienas. Laikā, kamēr dievnams prāvesta Boļeslava Dižgalvja vadībā par draudzes ziedotajiem līdzekļiem tika atjaunots, desmit gadus dievkalpojumi notika muižas klētī. Atjaunotā baznīca tika iesvētīta 1929. gada 17. novembrī. Torņu celtniecība tika pabeigta 1936. gadā.

Baznīcai ir viens no greznākajiem sakrālā baroka interjeriem Augšdaugavas novadā. Aizvadītā gadsimta 60. gados ticis veikts interjera remonts, pārbūvējot visus trīs altārus, vēlāk tika uzcelta jauna plebānija un saimniecības ēkas, kā arī baznīcas dārzā uzstādīts ozolkoka krusts.

KABIA; FOTO: Māra Multiņa, Augšdaugavas novada pašvaldība

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti