“Katoļu Kalendārs 2025” iznācis!

Oktobrī iznākusi gadagrāmata „Katoļu Kalendārs 2025“. Nodibinājuma „Katoļu Baznīcas Vēstnesis“ izdotajā izdevumā kā ierasts var gūt ieskatu Latvijas Baznīcas aizvadītā un nākamā gada aktualitātēs, lasīt rakstus un intervijas par dažādām tēmām, kā arī atrast aktuālo draudžu un Baznīcas organizāciju kontaktinformāciju.

Raksti un intervijas izdevumā apkopoti sešās rubrikās, savukārt gadagrāmatas ievaddaļā lasītāji var meklēt informāciju par Baznīcas svētkiem, svinamām dienām, gavēņiem, kā arī valsts svētkiem. Tāpat šajā daļā ir iekļauts kalendārs, kurā citastarp var uzzināt, kad dzīves vai kalpošanas jubilejas svin Latvijas garīdznieki. „Katoļu Kalendāru“ noslēdz plašs saraksts, kurā atrodama draudžu, prāvestu, klosteru, katoļu organizāciju, izglītības un citu iestāžu kontaktinformācija.

Pirmajā rakstu un interviju rubrikā „Pagājušā gadā“ lasītāji var iepazīt jaunākos Latvijas priesterus, kas Priesterības sakramentu saņēmuši 2023. gada rudenī un 2024. gada pavasarī. Tas ir mariāņu priesteris Romāns Vaikulis, priesteris Armands Smiltiņš no Jelgavas diecēzes un Henriks Rektiņš no Rīgas arhidiecēzes. Rubrikā „Jubilejas“ apkopotas sarunas ar 2025. gada jubilāriem. Tie ir Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, Stoļerovas prāvests Julians Butāns, Krustpils un Atašienes prāvests Viktors Naglis, Asūnes un Pustiņas prāvests Pāvels Turonoks, kuri svinēs dzīves un priesterības jubilejas. Tāpat rubrikā iekļauta saruna ar verbistu tēvu Francesko Kapu, kurš 2025. gadā atskatīsies un desmit Latvijā nokalpotiem gadiem.

Nākamgad 800 gadu jubileju atzīmēs Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle, tāpēc viena rakstu rubrika veltīta šim nozīmīgajam katoļu dievnamam Latvijā. Rubrikā ietverti trīs raksti. Pirmajā no tiem priesteris Andris Priede pievēršas katedrāles vēsturei, otrajā būvpētnieks Ilmārs Dirveiks atklāj, kādas atziņas iegūtas par dievnama būvvēsturi, 21. gadsimta pirmajās desmitgadēs veicot apjomīgos katedrāles restaurācijas un izpētes darbus. Savukārt Otīlija Kovaļevska pēta Rīgas Svētā Jēkaba draudzes ģeogrāfiju 1582.–1621. gadā, izpētot šī laikposma laulību un kristību reģistru, senāko šāda veida dokumentu Latvijas baznīcas vēsturē, kas ir saglabājies līdz mūsdienām un šobrīd atrodas Upsalas Universitātes bibliotēkā, bet pieejams arī tiešsaistē.

Izdevuma vāku šoreiz rotā ilustrācija, kas veltīta Svētajam jeb Jubilejas gadam, jo 2025. gadu pāvests Francisks ir izsludinājis par Jubilejas gadu. Vāka noformējuma autors in mākslinieks Normunds Pucis un ierosme ilustrācijai radusies, iedvesmojoties no idejas, ka Jubilejas gadā ticīgie aicināti svētceļojumā uz Romu. Tieši tāpēc izdevuma rubrikā „Svētais gads“ ir divi materiāli par svētceļojumiem: Jēkaba R. Doļas materiāls – „Visi ceļi ved… svētceļojumā uz Romu” un Ingrīdas Lisenkovas pētījums par vēsturisko latviešu svētceļojumu uz Romu 1925. gadā. Tāpat šajā rubrikā ir fragmenti no bullas, ar kuru tika izsludināts Svētais gads.

Rubrikā “Garīgā dzīve” ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta profesores Baibas Brūderes materiāls, kas mudina pārdomāt, cik svarīgi un kā ticīgajiem atjaunot laicīgo kārtību sekularizētajā pasaulē. Dmitrijs Artjomovs MIC izskaidro, kāpēc vēsturiski izveidojusies situācija, ka Kristus augšāmcelšanās svētkus Rietumu un Austrumu baznīcas svin atšķirīgos datumos. Savukārt teoloģijas doktors Mihals Orlickis ir pievērsies izdegšanas tēmai, kā piemēru minot pravieti Eliju. Tāpat sājā sadaļā ir fragmenti no Ukrainas grieķu katoļu Baznīcas bīskapu sinodes 2024. gada februārī publicētā vēstījuma par karu un mieru jaunu ideoloģiju kontekstā.

Pēdējā rakstu rubrika šī gada „Katoļu Kalendārā“ ir „Izaugsme“. Tajā ir raksts par cilvēka izaugsmi brīvībā, balstoties uz Etijas Hilesumas dzīvesstāstu, kā arī divas sarunas. Līga Gulbe par izglītības jautājumiem sarunājas ar vadībzinātņu doktoru, pedagogu un kultūras pētnieku Andreju Mūrnieku, bet Baiba Kušķe tiekas ar režisori Inesi Mičuli, kas pavasarī saņēma Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu kultūrā “Kilograms kultūras” par Valmieras Drāmas teātrī iestudēto Raiņa traģēdiju “Jāzeps un viņa brāļi”.

Izdevumu „Katoļu Kalendārs 2025“ var iegādāties katoļu draudžu grāmatu galdos, J. Rozes grāmatnīcās, veikalā AMNIS, kā arī interneta veikalā mieramtuvu.lv.

KABIA; Foto: “Katoļu Baznīcas Vēstnesis”

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti