20. oktobrī Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā norisinājās Eiropas Gastronomijas konkursa cilvēkiem ar īpašām vajadzībām “Cupi’s Spoon” fināls, kurā gatavošanas kategorijā par labāko pavāru tika atzīts Māris Ēriksons no biedrības “Cerību spārni”. M. Ēriksons piedalījās “Cupi’s Spoon” nacionālajā konkursā, kas Rīgā notika šī gada aprīlī, tajā kļūstot par uzvarētāju. Tas deva iespēju viņam, kā arī labākajam kokteiļu meistaram Tomam Aleksanderam no biedrības “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns”” šī gada oktobrī doties uz Zagrebu, lai tur kopā ar citu valstu nacionālajiem uzvarētājiem vispirms piedalītos pusfinālā.
Oktobra vidū M. Ēriksons ar savu asistenti Maritu Vabeļu un T. Aleksanders ar asistenti Anitu Meķi devās ceļā uz Zagrebu. M. Vabeļa norāda, ka konkursā Zagrebā piedalījās ap 30 dalībnieku – pavāru un kokteiļmeistaru – kopā ar mentoriem no 16 Eiropas valstīm.
“Ikvienam dalībniekam ar mentora palīdzību pēc iesūtītās video receptes vajadzēja pagatavot 60 sava ēdiena porcijas vai kokteiļus. Mārim vajadzēja pagatavot kalmārus vīna mērcē, kukurūzas plāceni, fritēt fenfeli. Ēdiena un kokteiļu garšu un vizuālo izskatu vērtēja žūrija,” norāda M. Ēriksona asistente.
Tajā pašā dienā pusdienlaikā notika ielu ēdiena festivāls, kura laikā Zagrebas iedzīvotājiem bija iespēja iepazīt cilvēkus ar īpašām vajadzībām un nobaudīt viņu taistītos ēdienus un dzērienus. Savukārt pēcpusdienā konkursa dalībniekiem bija jāpasniedz savi gatavotie ēdieni un dzērieni konkursa žūrijas pārstāvjiem un viesiem.
M. Ēriksonam izdevās iegūt pirmo vietu, apsteidzot otrās vietas ieguvēju no Maltas un trešās vietas ieguvēju no Portugāles. Balvā uzvarētājs saņēma zelta karotīti.
M. Vabeļa pastāstīja, ka konkursa laikā bija iespēja piedalīties šokolādes meistarklasēs, tāpat konkursa dalībnieki devās ekskursijā gan pa Zagrebas vecpilsētu, gan apmeklēja zoodārzu, Ilūziju muzeju, brauca ar īsāko funikulieri Eiropā. Savukārt ceļojuma kulminācija bija došanās uz Itāliju, lai apskatītu ievērojamākās Romas vietas, kā arī Vatikānā piedalītos audiencē pie pāvesta Franciska. Audiences laikā pāvests sniedza katram dalībniekiem sirsnīgu rokasspiedienu, atstājot neaizmirstamu iespaidu, atminas M. Vabeļa.
Asistene pateicas nodibinājuma “Caritas Latvija”, “Baltic Restaurants Latvia”, biedrības “Cerību spārni” pārstāvjiem, kā arī visiem, kas “ palīdzējuši gan finansiāli, gan profesionāli, gan arī sakot un rakstot labus vārdus”.
Atgādinām, ka konkursu “Cupi’s Spoon” organizē Horvātijas Republikas Viesmīlības izglītības skolotāju asociācija (UNUO), bet Latvijā konkursa sadarbības partneris ir nodibinājums „Caritas Latvija“. UNUO dibinātājs un konkursa idejas autors ir Vedrans Habels. Viņš ir pavārs, kurš vēlas pavārmākslu iemācīt gan bērniem, kuri nesaņem pietiekamu vecāku uzmanību, gan arī cilvēkiem ar invaliditāti.
KABIA; Foto: Cupi’s Spoon