Lietuvas un Latvijas semināristu draudzības saites stiprina futbols

23. oktobrī Rīgas Garīgajā seminārā viesojās Lietuvas semināristi no Telšu, Viļņas un Kauņas semināriem, lai futbola turnīrā mērotos spēkiem ar RGS studentiem.

Dienas iesākumā Lietuvas un Latvijas semināristi vienojās kopīgā lūgšanā un piedalījās Svētajā Misē, kurā sprediķoja Viļņas Sv. Jāzepa semināra vicerektors, uzsverot aicinājuma īpašo nozīmi un to, cik svarīga ir lūgšana katra seminārista ceļā uz priesterību un vēlāk – priesterībā.

Pēc sadraudzības rīta cēlienā – kopīgām brokastīm, iepazīšanās, jaunāko anekdošu stāstīšanas un iepriekšējo gadu turnīru apspriešanas – semināristi devās uz Rīgas 15. vidusskolu – sacensību norises vietu. Futbola turnīru atklāja Rīgas Garīgā semināra rektors Pauls Kļaviņš ar uzrunu lietuviešu valodā, ko Lietuvas semināristi novērtēja ar skaļiem aplausiem. Pēc abu valstu himnu atskaņošanas turnīrs varēja sākties!

Pirmie laukumā spēkiem mērojās Telšu un Kauņas semināristi, spēlei noslēdzoties ar Kauņas uzvaru 4:1. Nākamie sacentās Rīgas un Viļņas semināri; rīdziniekiem mazliet kļūdoties aizsardzībā, ar 1:0 pārsvaru guva Viļņas semināristi. Trešo spēli Rīgas seminārs aizvadīja pret Kauņas futbolistiem, panākot neizšķirtu 3:3. Tai sekoja spēles ar Viļņas semināristu un rīdzinieku uzvaru pār Telšu semināristiem. Pēc tam Viļņas futbolisti izcīnīja uzvaru arī pār Kauņas futbolistiem ar rezultātu 7:0, iekļūstot finālā. Lai noskaidrotu trešās vietas ieguvēju, pusfinālā cīnījās Telšu un Kauņas futbolisti, Kauņai pārliecinoši pārspējot Telšu semināristus. Savukārt spraigā fināla spēle starp Viļņas un Rīgas semināriem noslēdzas ar 5:2, uzvaru svinot lietuviešiem.

Rezultātu apkopošanai sekoja apbalvošana – diplomu un kausu pasniegšana. Ceturtās vietas ieguvēji Telšu semināristi saņēma torti, bet rezultatīvākā spēlētāja balva tika vienam no Viļņas futbolistiem, kurš bija veicis 10 precīzus raidījumus.

„Šis turnīrs bija liels ieguvums Rīgas semināra kopienai, jo tas mūs vairāk saliedēja,” atzīst seminārists Pēteris Skudra. „Kad bijām uz laukuma, jutu, ka man apkārt ir komanda, draugi, kuri kopīgiem spēkiem cenšas iet pretī vienam mērķim, cīnās par to, atbalsta viens otru, pasaka uzmundrinošus vārdus. Gaidām nākamo rudeni, kad varēsim doties uz kārtējo turnīru Viļņā. Tas nav no svara, vai spēlēsim basketbolu, volejbolu vai ko citu, jo pozitīvās emocijas, kas tiek gūtas šajos turnīros, nav atkarīgs no sporta veida, kurā sacenšamies. Svarīga ir kopā būšana, satikšanās prieks, tas, ka spējam paskatīties apkārt, ieraudzīt citus un atpūsties no ikdienas, kopā sportojot.”

Abu kaimiņvalstu semināru sportiskā sadraudzība aizsākās jau 2006. gadā, kad Viļņas semināristi pirmo reizi uzaicināja rīdziniekus uz ikgadējo basketbola turnīru ar Lietuvas semināru audzēkņiem. 2008. gadā Latvijas semināristi nolēma revanšēties un ielūgt lietuviešus uz futbola turnīru Rīgā. Sporta veida maiņa Viļņas semināristus iedvesmoja nākamo turnīru organizēt pie sevis, izaicinot pārejās komandas sacensties volejbolā. Pērn latviešu un lietuviešu semināristi uz spēles laukuma tikās Viļņā, kur notika basketbola turnīrs.

LRKB IC, Pēteris Skudra, foto: Baiba Motivāne

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti