Ieejot Adventā – ar dziesmām no Tezē

Š. g. 1. decembrī māsu kalpoņu klosterī nu jau par tradīciju kļuvušā semināra “No gregoriāņiem līdz gospeļiem” ietvaros notiks pielūgsmes vakars “Dievs paceļ pagurušās sirdis”, ko vadīs pr. Andris Kravalis un dziedātājs Jānis Kurševs. Šogad pielūgsmes vakars noritēs Tezē lūgšanas un dziesmu (no)skaņās.

Franciskāņu klosteri, atšķirībā no benediktīņu, ne vienmēr pievērš vērību dziedājumu majestātiskajam skaistumam un izcilam skanējumam. Tomēr kā vieni, tā otri vēlas Dievu slavēt no sirds. Dažkārt mūsu sirdis pagurst un mēs meklējam veidus, kā tās atveldzēt. Viena no ģeniālajām, Dieva dotajām iespējām ir dziesma,” aicinot pievienoties pielūgsmes vakaram, saka māsas kalpones, svētā Franciska garīgās meitas.

Kas Tezē dziedājumos ir tas īpašais, kas tos atšķir no citiem? Varbūt tie ir Tezē dziedājumu dziļie vārdi, kas atver sirdi lūgšanai? Dziedot tiek izteikta pielūgsme Dievam, kanonu vārdi sasaucas ar lūgšanām no Svētajiem Rakstiem. Bet varbūt tā ir apburošā harmonija, muzikālais skaistums un tajā pat laikā – neatkārtojama vienkāršība?

Dziedājumi tiek atkārtoti vairākas reizes, tādējādi paverot iespēju izdziedātajam vārdam piesaistīt arī savu prātu un sirdi. Neiztrūkst arī klusuma brīži, kuru laikā var gremdēties lūgšanas noskaņā, apdomāt Svēto Rakstu Vārdus vai vienkārši būt. Būt Dieva tuvumā kopā ar brāļiem un māsām. Būt lūgšanā par sevi un tuvākajiem. Jā, lai nebaidāmies arī no skaļiem vārdiem – būt lūgšanā par visu pasauli, kas ir izslāpusi pēc miera. Un miers varbūt pat arī ir atslēgas vārds, kas raksturo Tezē lūgšanu garīgo skaistumu. Miers dzimst sirdīs, kas meklē Dievu. Izlīgušas un samierinājušās sirdis var veidot kopienu, kas šo Kunga mieru grib dāvāt citiem. Tezē dziedājumi ir dzimuši kopienā, tos uztur kopiena, tāpēc arī tik būtiski tos izdziedāt un izlūgt, esot kopā ar brāļiem un māsām.

Vakara iesākumā pl. 17.00 būs iespēja piedalīties Jāņa Kurševa vadītajā Tezē dziedājumu meistardarbnīcā „No dziedāšanas līdz Evaņģēlijam”. Pēc tam pl. 18.30 būs kopīga tējas dzeršana un sadraudzība, pl. 19.00 – pielūgsmes laiks Kunga priekšā sveču gaismā, bet pl. 20.30 – Euharistija, uzsākot Adventa laiku. Svēto Misi svinēs pr. Andris Kravalis.

Pielūgsmes vakarā ir aicināts piedalīties ikviens – neatkarīgi no dziedāšanas prasmēm. Lūgums paņemt līdzi “kaut ko garšīgu” agapei un sveci!

„Gaidīsim jūs visus, lai būtu kopā lūgšanā, pielūgsmē, maizes laušanā, klusumā… Uzsāksim gaidīšanas laiku, lai varētu pieņemt Mieru un Gaismu, ko Kungs mums tik ļoti alkst dāvāt. Lai Dievs paceļ mūsu nogurušās sirdis un piepilda tās ar mieru!” lūgšanā par mums ikvienu saka māsas kalpones.

www.kalpones.lv, LRKB IC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti