Mūža svētsolījumi māsu kalpoņu kongregācijā

2. augustā, Bezvainīgās Vissvētākās Jaunavas Marijas māsu kalpoņu kongregācijas galvenajā mājā Marjuvkā, Polijā, pēc astoņu gadu formācijas,  mūža svētsolījumus salika divas māsas –latviete Anna Eižvērtiņa un poliete Marlena Malecka.

Daloties par savas dzīves izvēli, māsa Anna saka: ” Jautājums par aicinājumu manī bija arī vidusskolas laikā, bet es pieņēmu lēmumu iet tālāk studēt, tomēr tas nenozīmē, ka Dievs pārstāja darboties. Viņš turpināja aicināt. Kad biju izmēģinājusi dzīvi “uz savu roku”, tad tomēr sapratu, ka labāk ir darīt to, ko Dievs no manis sagaida, pildīt Dieva gribu. Arī pēc studijām turpināju savus meklējumus. Tā pamazām tuvojos šim dzīves lēmumam. Arī skatījos uz dzīves situācijām un apstākļiem, kādus cilvēkus, māsas satieku savā dzīvē. No tā vadoties, tad arī pirms astoņiem gadiem iestājos pie māsām kalponēm.” Ikdienā māsa Anna strādā “Caritas Latvija”, un par šo īpašo kalpojumu viņa saka: “Caur šo darbu mācos atvērties, saskatīt citu cilvēku, arī trūcīgo vajadzības. Man prieks, ka Kungs mani ir nolicis tieši šajā vietā.”

Svinīgajā pasākumā Polijā piedalījās ne tikai māsas no Latvijas kopienas un ģimenes locekļi, bet arī  V. E. arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, kurš Svētās Mises laikā, uzrunājot klātesošos, uzsvēra kristīgās dzīves skaistumu, kā arī māsu, kā šādas dzīves liecinieku, lomu mūsdienu pasaulē. Vēršoties pie māsām, kuras pēc brīža salika mūža svētsolījumus, arhibīskaps vērsa uzmanību uz Svētās Mises pirmajā lasījumā ietverto apsolījumu, ka “lieli ūdeņi nespēs apdzēst mīlestību”, kā arī iedrošināja, ka “paliekot Dievā un Dieva Vārdā, viņas ir neuzveicamas un nekas viņas nespēs atšķirt no Viņa mīlestības”. Pateicības vārdus saņēma arī māsu vecāki un ģimenes, jo māsu Dievam pilnībā veltītās dzīves ir dāvana visai Baznīcai.

Svētās Mises noslēgumā arhibīskaps pateicās kongregācijas ģenerālajai priekšniecei par māsu kalpoņu kalpojumu Latvijā. Māsu kalpoņu kongregācija ir klātesoša Latvijā no XX gadsimta sākuma, kad pirmās  māsas kalpones no Polijas ieradās Latvijā. Māsas ir bijušas Krāslavā un Ūdrīšu pagasta Prinosinos, kur klostera kopienas pastāvējušas līdz Pirmajam pasaules karam.1975. gadā atkal piecas māsas no Latvijas salika pirmos svētsolījumus, tādējādi atjaunojot māsu kalpoņu kongregācijas klātbūtni Latvijā.

LRKB IC

 

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti