Gavēņa kalendārs 2019 – sekojot pāvesta aicinājumam mainīt attieksmi

Pelnu trešdienā, rīt, 6. martā, Katoliskajā Baznīcā sāksies Lielais gavēnis, kas turpināsies līdz Lieldienām. Pelnu trešdienas dievkalpojumā ticīgajiem uz galvas tiks kaisīti pelni, kas simbolizē grēku, vājību un nepilnību.Savukārt Lielā gavēņa tradīcija katru gadu mudina 40 dienas pavadīt, lūdzoties, izmeklējot sirdsapziņu, gandarot un veicot labus darbus, lai tādā veidā sagatavotos Kristus augšāmcelšanās svētkiem.

Jau vairākus gadus portāls katolis.lv aicina gatavoties Lieldienām kopā, piedāvājot Gavēņa kalendāru. Pāvests Francisks vēstījumā šī gada Lielajam gavēnim aicina pārdomāt savu attieksmi pret radību, apkārtējo vidi un pašiem pret sevi. Viņš raksta: “Kad nedzīvojam kā Dieva bērni, bieži vien izturamies iznīcinoši attiecībā pret tuvāko un citām radībām, kā arī paši pret sevi, vairāk vai mazāk apzināti uzskatot, ka varam visu izmantot, kā vien mums tīk.” Viņš aicina izmantot gavēņa laiku, lai šo attieksmi mainītu, lai katrs “iemiesotu Lieldienu noslēpumu privātajā, ģimenes un sociālajā dzīvē, īpaši ar gavēņa, lūgšanas un žēlsirdības dāvanu došanas starpniecību”.

Francisks raksta: “Gavēt jeb mācīties mainīt mūsu attieksmi pret tuvākajiem un pret radību: no kārdinājuma visu “aprīt”, lai apmierinātu mūsu iekāri, uz spēju ciest mīlestības dēļ, jo tikai tā spēj aizpildīt mūsu sirds tukšumu. Lūgties, lai spētu atteikties no elkdievības un savas pašpietiekamības, kā arī nostātos Dieva priekšā kā nabagi, kam nepieciešams Viņš un Viņa žēlsirdība. Dot žēlsirdības dāvanas, lai pārtrauktu šo ārprātu – dzīvošanu, krājot tikai sev vienam, sevi mānot, ka tādā veidā nodrošinām sev nākotni, kura patiesībā nepieder mums. Un tādā veidā atradīsim prieku tajā plānā, ko Dievs ir ielicis radībā un mūsu sirdīs, un šis plāns ir: mīlēt Viņu, mūsu brāļus un visu pasauli, kā arī šajā mīlestībā rast patieso prieku.”

Pievienojoties pāvesta paustajām atziņām, šogad Gavēņa kalendārs aicinās mainīt savu attieksmi. Tāpēc katru dienu vispirms būs iespēja iedziļināties kādās vērtīgās pāvesta atziņās, kas paustas gan viņa darbos, gan arī uzrunājot Latvijas tautu 2018. gada septembrī. Lai pārdomas nebūtu tikai abstrakts pamudinājums, katru dienu būs arī jautājumi, ko varam katrs pats sev uzdot, un praktiski piemēri tam, kā pārmaiņas sevī varam īstenot. Sadarbībā ar Radio Marija Latvija katras dienas pāvesta iedvesmotās pārdomas, kā arī dienas Evaņģēliju un kāda priestera komentāru par to būs iespēja noklausīties arī audio formātā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados būs iespēja īstenot žēlsirdību arī ar praktisku palīdzību kādam līdzcilvēkam, kurš ir organizācijas “Caritas Latvija” redzeslokā.

Kustība “Pro Sancitate”, savukārt, aicina izveidot Gavēņa kalendāru bērniem, iekļaujot katrā dienā bērniem atbilstošu nelielu upuri, lūgšanu vai laba darba iespēju. Kustība piedāvā katram gavēņa laika elementam – upurim, lūgšanai un labajiem darbiem – izvēlēties dažādu krāsu vai veidu pākšaugus, saberot tos dažādos trauciņos. Pēc tam uz papīra vai paplātes izveido tukšu ceļu, kas noslēdzas ar krustu, ar Augšāmcelšanās simbolu. Dekorāciju var papildināt ar sūnām, augsni, smiltīm, akmentiņiem u.c. materiāliem, kas ietver ceļu. Sākot no Pelnu trešdienas ikviens bērns lai uzliek pupiņu vai citu izvēlēto pākšaugu uz tikšā ceļa pretī krustam. Mērķis ir ar katru paveikto gandarīšanas darbu Lieldienās nonākt pie krusta. Kustības gandarīšanas darbu piedāvājumā Gavēņa kalendāra 40 dienām ir, piemēram, Pelnu trešdienā lūgšana baznīcā, kādā no dienām kalpošana mammai, citā atturēšanās no Facebook lietošanas, lūgšana par slimajiem, atteikšanās no konfektēm, Rožukroņa lūgšana, kalpošana tuviniekiem, lūgšana par mieru pasaulē, par kaimiņiem, kā arī kalpošana ar smaidu, atturēšanās no dusmām un citas gandarīšanas iespējas.

Pelnu trešdienā Radio Marija Latvija aicina kausīties tiešraidē pāvesta Franciska celebrēto dievkalpojumu, kas notiks Romā, Svētās Sabīnes baznīcā. Dievkalpojuma tiešraide sāksies pl. 18.30. Tradicionāli katru gadu Pelnu trešdienā Romas bīskaps svin Svēto Misi kādā no Romas vēsturiskā centra baznīcām, kurās tiek godināti mocekļi. Šogad pāvests kopā ar garīdzniekiem un ticīgajiem Pelnu trešdienas liturģiju sāks Svētā Anselma baznīcā, no kuras dosies gandarīšanas procesijā uz Svētās Sabīnes dievnamu, lai procesijas noslēgumā svinētu Svēto Misi.

LRKB IC; Foto: Flickr.com

 

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti