Nākamgad Marijas Pasludināšanas bazilikā Nācaretē būs arī Aglonas Dievmātes attēls

Mozaīku darbnīcā Jērikā, Palestīnā, taps Aglonas Dievmātes mozaīka, kura tiks uzstādīta Nācaretes Marijas pasludināšanas bazilikā. Atsaucoties pāvesta Pāvila VI aicinājumam visām tautām dāvināt Marijas mozaīkas Marijas pasludināšanas bazilikai Nācaretē, svētnīcu jau rotā daudzu pasaules valstu Dievmātes atainojumi. Aglonas Dievmātes mozaīku dievnamā plānots atklāt nākamā gada pavasarī.

Aizvadītās nedēļas otrajā pusē ordeņa Latvijas nodaļas vadītājs Jānis Smelters un ordeņa pārstāvis priesteris Andrejs Mediņš devās uz Svēto Zemi, lai noslēgtu vienošanos par mozaīkas izgatavošanu Jērikā, kā arī ar Nācaretes bazilikas prāvestu precizēja Latvijas mozaīkas uzstādīšanas vietu un izmērus. Abi ordeņa pārstāvji tikās ar Latvijas vēstnieci Izraēlā Elitu Gaveli un vēstniecības sekretāri Margaritu Tumani, lai pārrunātu sadarbības iespējas mozaīkas iesvētīšanas svinību organizēšanā nākamgad.

Jeruzalemes Svētā kapa bruņinieku ordeņa Latvijas nodaļa jau pāris gadiem aizsāka projektu “Aglonas Dievmāte Nācaretē”, atsaucoties vairāku cilvēku aicinājumam, kuri sacījuši – jūs atbalstāt kristiešus Izraēlā, bet Nācaretes bazilikā nav Dievmātes attēla no Latvijas. Tā vairākus gadus notika sagatavošanās un izpētes darbi, lai Nācaretē varētu tikt uzstādīta arī Latvijas mozaīka pēc Aglonas Dievmātes svētgleznas motīva. Kā attēla motīvs tika izvēlēta tieši Aglonas Dievmāte, jo tā ir zināmākā un starptautiski atpazīstama svētvieta. Kā forma tika izvēlēta mozaīka, jo bazilikas prāvests teicis, ka tās fiziski kalpojot labāk.

Uz mozaīkas būs redzama Aglonas Dievmātes svētbilde ar rizu jeb bruņu, bet ņemot vērā, ka tā ir mozaīka, darba gaitā daļa no detaļām tiks stilizētas un attēla fons padarīts neuzkrītošāks, lai izceltu Dievmātes un Jēzus tēlus. Jautāts, kāpēc mozaīka tiks veidota Jērikā nevis Latvijā, J. Smelters norāda, ka, pirmkārt, Latvijā darbs izmaksātu vairākas reizes dārgāk, otrkārt, Jērikas meistariem jau ir liela pieredze, prasmes un zināšanas mozaīku veidošanā, jo mozaīka ir šī reģiona tradīcija. Tāpat paredzēts, ka mozaīku veidos meistars, kurš jau ir radījis vairākas mozaīkas tieši Marijas pasludināšanas bazilikai.

Mozaīka top par ziedojumiem. Lai atbalstītu projektu, ziedojumu ar norādi “Projektam “Aglonas Dievmāte Nācaretē” var pārskaitīt uz uz Jeruzalemes Svētā Kapa bruņinieku ordeņa Latvijas nodaļas bankas kontu (OESSH LATVIJA, Reģ.Nr. 40801052496, LV59HABA0551044350362, SWEDBANK AS, HABALV22).

LRKB IC; Foto: no J. Smeltera personīgā arhīva

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti