Latvijas dievnami šogad uz Baznīcu nakti un atvērto baznīcu dienu aicinās 27. maijā

sveces

Jaunā gada sākumā kristīgā kultūras notikuma „Baznīcu nakts“ rīkotāji ziņo, ka arī šogad pasākums notiks. Gan „Baznīcu nakts“, gan arī par tradīciju kļuvusī „Atvērto baznīcu diena“ norisināsies sestdien, 27. maijā. Šajā dienā pasākuma rīkotāji aicina vērt vaļā dievnamu durvis apmeklētājiem no pl. 10, ja iespējams, līdz pat pl. 24.

Katru gadu pasākuma rīkotāji izvēlas kādu vienojošu motīvu, kas caurvij dienas un nakts notikumu. Šoreiz tēma būs „Dzīvība“. „Baznīcu nakts“ rīkotāju komandas pārstāvis Jurģis Klotiņš raksta: „Tēmu ir iedvesmojušas pārdomas par Jēzus Kristus sacīto Jāņa evanģēlijā: “Es esmu nācis, lai tām būtu dzīvība un būtu pārpārēm.” No jauna apliecināt dzīvības vērtību mūsdienu cilvēka izvēlēs, atgādināt, ka Dievs ir dzīvība, un Dieva Dēls ir ceļš uz mūžīgo dzīvību – tāds ir vienojošais tematiskais aicinājums draudzēm, kuras piedalīsies abos notikumos. Dzīvības tēma evanģēlija gaismā paver iespējas pārdomāt un sarunāties par cilvēka dzīvības cieņu, svētumu un mērķi mūsu laikmeta izaicinājumu un pārbaudījumu kontekstā, starp kuriem ir gan krievijas teroristiskais karš pret Ukrainu, gan cilvēka cieņas apdraudējumi ārējā mierā dzīvojošās Eiropas valstīs.“

Lai arī pieteikšanās šī gada pasākumiem tiks isludināta vēlāk, tā rīkotāji atgādina, ka kā parasti „Baznīcu nakts“ vakara programma norisināsies no pl. 18 līdz 24, savukārt „Atvērto baznīcu diena“ – no pl.10. Pasākuma rīkotāji aicina draudzes rast iespēju atvērt savus dievnamus ja uno pl. 10, lai pēc iespējas lielākam skaitam būtu iespēja tos apmeklēt, iepazīt un tajos lūgties.

Lai nodrošinātu veiksmīgu pasākumu norisi, „Baznīcu nakts“ rīkotāji jau tagad aicina atsaukties brīvprātīgos, īpaši novadu koordinatorus, vizuālo un informatīvo materiālu maketētāju, cilvēkus, kas varētu sniegt atbalstu informatīvo vēstuļu un preses relīžu sagatavošanā, sadarbībā ar medijiem un novadu pašvaldībām.

„Dievnama atvērtība ir viens no misijas veidiem. Latvijas dievnamu arhitektūra un māksla – dievnama sakrālā telpa visā veselumā – ir vērtība, kurai jādod iespēja kļūt redzamai un uzrunāt mūsdienu cilvēku. Turklāt tam ir liela simboliska un valstiska nozīme, ka vismaz reizi gadā vairums dievnamu vienā dienā, vienā laikā ir atvērti Latvijas ļaudīm un mūsu valsts viesiem, kuri vēlas sastapties ar Latvijas dievnamu sakrālā mantojuma skaistumu,“ uzskata J. Klotiņš.

Aizvadītajā gadā pasākuma laikā apmeklētājiem bija atvērti vairāk nekā 200 dievnami visā Latvijā.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti