Skaistkalnes Dievmātes svētgleznai tiks uzlikta zelta riza un kronis

Šo svētdien, 8. janvārī, pl. 12 Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baznīcā Svēto Misi svinēs Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Šī diena būs īpaši svētki, jo pēc daudzu gadu pārtraukuma Skaistkalnes Dievmātes Brīnumdarītājas – Ģimeņu karalienes svētglezna tiks atkal ietērpta zeltā un notiks Dievmātes kronēšana.

Draudze ziņo, ka svētgleznai bijusi zelta riza jau iepriekš un Dievmātei arī bijis kronis. “Skaistkalnes Dievmāte bruņās tērpta bijusi jau vairākus gadsimtus. Diemžēl, ejot pāri kariem, dievnams vairākkārt aplaupīts un pēc Otrā pasaules kara zudušas arī senās Dievmātes bruņas, kronis un daudz dārglietu, tajā skaitā daudzas votas,” norāda draudzē.

Pēckara gados tika darinātas jaunas bruņas, taču tās tika noņemtas, jo  bija “nesavienojamas ar gleznas saglabāšanu”. Tāpēc svētdien Dievmātei tiks uzlikta no jauna darināta riza un kronis. Tāpat pie Dievmātes altāra tiks atjaunotas un izstādītas votas. 

Skaistkalnes svētvieta aiz Aglonas ir otra populārākā Dievmātes svētvieta Latvijā. Augusta pirmajā svētdienā šeit notika Kanepenes svētki, bet maija pirmajā svētdienā vairākas svētceļnieku grupas uz Skaistkalni dodas svētceļojumos kājām.

Skaistkalnes dievnams ir agrīnā baroka stilā celts arhitektūras piemineklis. Tā tika uzcelta 1692. gadā. Sākotnēji baznīcu apkalpoja jezuīti, kas Skaistkalnē bija apmetušies jau 17. gs. 60. gados, kad mūra baznīca vēl nebija uzcelta. 1677. gadā tur tika dibināts jezuītu klosteris. No 1774. gada līdz 1929. gadam apkalpoja dažādi priesteri, pēc tam svētā Franciska Mazāko Brāļu kapucīnu ordenis, bet no 1949. gada līdz 2001. gadam – diecēzes katoļu priesteri. 20 gadus Skaistkalnē kalpoja Svētā Pāvila I Vientuļnieka ordenis (OSPPE) jeb paulīniešu tēvi, kas pie Skaistkalnes brīnumdarītājas Latvijas Ģimeņu Aizbildnes svētbildes īpašā veidā lūdza par ģimenēm, kā arī veicināja to, lai ģimenes un svētceļnieki mērotu ceļu uz svētvietu un lūgtos par Latvijas ģimenēm.

Kopš 2022. gada janvāra draudzē kalpo priesteris Andrejs Mediņš, kurš citastarp, organizējot dažādus pasākumus un koncertus, rūpējas par šīs baroka baznīcas atjaunošanu.

KABIA; Foto: Skaistkalnes draudze

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti