Baznīcu koristi Siguldā apguva jaunus skaņdarbus poļu komponista vadībā

Novembra pirmajā nedēļas nogalē Siguldā pulcējās dziedāt gribētāji gan no vietējās draudzes, gan citām Latvijas vietām, kā arī Siguldas Jauniešu kamerorķestra, Rīgas un Liepājas mūziķi, lai piedalītos Latvijā jau iepazīstā poļu komponista un diriģenta Piotra Palkas vadītajās Liturģiskās mūzikas darbnīcās. Poļu komponists Latvijā bija otro reizi – pirmo reizi viņš šādas darbnīcas vadīja pirms gada Rīgā, Betānijas dominikāņu māsu klosterī.

Šoreiz darbnīcu nosaukums bija „Dievs, sargā manu dvēseli mierā!”. To noslēgumā pēc intensīva darba, kura laikā tika apgūti 14 dziedājumi, tika svinēts dievkalpojums Siguldas katoļu baznīcā ar orķestra un koristu piedalīšanos, kam sekoja arī neliels koncerts. Svētās Mises dziedājumi bija no brāļiem franciskāņiem Mihalam Tomaskam un Zbignevam Stšalkovskim veltītās “Missa Martyrum”, kuri 1991. gadā mira mocekļu nāvē Peru.

Pasākuma rīkotāja, Liepājas Svētā Dominika sholas vadītāja Kristīne Locika stāsta, ka darbnīcu dalībniekus patīkami pārsteidza siguldiešu viesmīlība, jo visi tie, kas bija ieradušies no citām draudzēm, varēja nakšņot Siguldas draudzes ģimenēs. Kāda koriste no Siguldas pēc tam dalījās priekā par to, ka savās mājās varējusi uzņemt vienu no darbnīcu dalībniecēm, kā arī par komponista krāsainajiem epitetiem. “Īpaši palikuši atmiņā „latviskie ābolīši” – veids, kādai jābūt sejai dziedot, un citi krāsaini epiteti, kas mums palīdzēja labāk izpildīt komponista sarakstīto mūziku,” skaidroja koriste.

Savukārt komponists bijis patīkami pārsteigts par Latvijas dziedātāju iesaisti un sagatavotību. Viņš arī arī norādīja, ka, viņaprāt, šādas liturģiskās mūzikas darbnīcas ir būtiskas, jo tajās sagatavojamies tam, lai tiktos un dziedātu kopā reiz lielajā Debesu korī. Darbnīcām beidzoties, viņš atsūtīja dalībniekiem sveicienu, ziņo K. Locika. Viņš pateicās par kopā pavadīto laiku un iesaistīšanos, kā arī uzsvēra: “Man vissvarīgākais ir dalīties savā lielajā mīlestībā pret liturģiju un katru cilvēku, kas dzied Svētajā Misē tā, lai tā būtu mūsu kopīgā lūgšana. Un tā notika. Jūs esat brīnišķīgi cilvēki, piepildīti ar Dieva skaistumu.”
Darbnīcas atbalstīja ne tikai Siguldas draudze un tās locekļi, bet arī vietējā pašvaldība un koncertzāle “Baltais flīģelis”.

Darbnīcu noslēguma Svēto Misi un koncertu var noskatīties un noklausīties ŠEIT.

Nākamās darbnīcas komponista P. Palkas, kā arī Latvijā jau pazīstamā komponista un diriģenta Pāvela Bembeneka vadībā notiks 2024. gadā no 25. līdz 28. jūnijam Liepājā.

KABIA; Foto: Kristīne Locika

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti