Igaunijā izstādē par viduslaiku livoniešu svētceļojumiem arī eksponāti no Latvijas

Līdz 8. septembrim Tallinā, Igaunijas Mākslas muzeja filiālē Nigulistes muzejā ir skatāma izstāde “Turp un atpakaļ: Livoniešu svētceļojumi viduslaiku Eiropā”. Tajā skatāmi eksponāti ne tikai no Igaunijas, bet arī vairākiem Latvijas muzejiem.

Izstādes veidotāji norāda, ka Livonijā, tāpat kā visā Eiropā, svētceļojumi bija neatņemama viduslaiku dzīves sastāvdaļa. Livonijas iedzīvotāji veica svētceļojumus uz dažādām lokālām un tālākām svētvietām, bet arī Livoniju apmeklēja svētceļnieki no tālienes. Šīs aktivitātes atstāja dažādas pēdas tā laika vietējā materiālajā kultūrā, sākot no simboliem, kas izmantoti mākslā un uz sadzīves priekšmetiem, līdz pat svētceļnieku valkātajam apģērbam un suvenīriem, ko viņi atveda no saviem ceļojumiem. Izstādes rīkotāji norāda, ka populārākie svētceļojumu galamērķi viduslaikos bija Roma, Jeruzaleme un Santjago de Kompostela. Savukārt Livonijā vietējie iedzīvotāji un ieceļotāji pārsvarā devās uz Pērnavu, Vastselīnu vai Rīgu. Izstāde ir pirmā iespēja sabiedrībai iepazīties ar lielāko daļu šobrīd zināmo Igaunijas un Latvijas materiālo artefaktu, kā arī ar Livonijas svētceļojumu tekstuālo un māksliniecisko mantojumu.

Izstādē skatāmi eksponāti no no vairākiem Igaunijas vēstures muzejiem, no Vācijas, kā arī Turaidas muzejrezervāta, Cēsu vēstures un mākslas muzeja, Kuldīgas novada muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja. Tā izstādē skatāmi divi 15. gadsimta svētceļnieku suvenīri, kas saistīti ar Rīgas Domu. Turaidas muzejrezervātā norāda, ka izstādē no tā kolekcijas skatāma Vidusjūras gliemežvāka puse ar caurumiņiem piešūšanai, svina–alvas sakausējuma krucifikss ar cilpiņām zaru galos, kas atceļojis no Lukas katedrāles Itālijā, un neliels perlamutra krustiņš – piekariņš, kas 12. gs. beigās vai 13. gs. atvests no Svētās zemes.

Izstāde skatāma muzejā, kas izveidots 13. gadsimtā celtajā Svētā Nikolaja baznīcā Tallinā. Izstāde izvietota baznīcas torņa trešajā stāvā.

KABIA; Foto: Nigulistes muzejs

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti