Arhibīskaps: Sekot pāvesta pamudinājumam un padarīt Baznīcu par mājām visiem

Otrdien, 2. novembrī, Radio Marija Latvija raidījumā “Saruna ar bīskapu” viesojās Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kas sniedza atbildes uz raidījuma vadītāja Māra Velika, kā arī klausītāju jautājumiem. Sarunas sākumā arhibīskaps pievērsās aktualitātei, kas šobrīd ir būtiska visai Baznīcai. Tas ir sinodālais ceļš, kurš 17. oktobrī ir sācies katoļu diecēzēs visā pasaulē.

Arhibīskaps paskaidroja, ka parasti bīskapu sinodes ir bijušas bīskapu un ekspertu tikšanās, pēc kurām tika izstrādāti dokumenti – apustuliskie pamudinājumi. Pāvests Francisks vēlas, lai Baznīcas vēstījums aizsniedz katru mūsdienu cilvēku, lai Baznīca mācās evaņģelizēt mūsdienu sabiedrību, tāpēc šoreiz sinodē neiesaista vien bīskapus un šauru ekspertu grupu, bet gan visu Dieva tautu. Viņš vēlas, lai visa Dieva tauta mēģina atpazīt, kā Dieva Gars dveš šodien, kā vēlas vadīt Baznīcu, kā tai būtu jāmainās, lai aizsniegtu mūsdienu cilvēku. Tāpēc sinodes sagatavošanas posmā diecēzēs tiek piedāvāti vairāki jautājumi, kuri ir pārrunājami draudzēs. Ir paredzētas tikšanās, uzklausīšanas un dalīšanās iespējas.

Arhibīskaps skaidroja, ka šāda veida dialogs un process draudzē paver vairākas iespējas. Tās, saskaņā ar pāvestu, ir: pārvērst Baznīcu par vietu, kur katrs var justies kā mājās; kļūt par Baznīcu, kas ieklausās ne tikai Baznīcas locekļos, bet arī visā sabiedrībā; klausīties Svētajā Garā un novērtēt kontemplatīvās lūgšanas nozīmi.

Vairākiem raidījuma klausītājiem radās jautājums par citu šobrīd aktuālu tēmu – vakcināciju. Arhibīskaps uzsvēra, ka Baznīca nevienam vakcināciju neuzspiež, bet uz to aicina. Arī pāvests Francisks un iepriekšējais pāvests Benedikts XVI ar savu piemēru ir parādījuši attieksmi pret šo jautājumi. Viņi abi ir vakcinējušies. Francisks tāpat ir norādījis, ka vakcinēšanās ir tuvākmīlestības akts, jo samazinām inficēšanās un smagas slimības izpausmes risku sev un apkārtējiem. Z. Stankevičs atgādināja, ka Latvijas Bīskapu konference arī aicina ticīgos vakcinēties. Baznīca “silti iesaka un aicina, bet, protams, respektē cilvēka brīvību, viņa izvēli,” situāciju skaidroja Z. Stankevičs, papildinot, ka atklāta aģitācija pret vakcināciju tomēr esot pret Baznīcas nostāju. Arhibīskaps pastāstīja, ka pats vakcinējās pavasarī, tomēr pirms kāda laika esot saslimis ar Covid-19. Viņš sacīja, ka slimību panesis salīdzinoši viegli.

Ņemot vērā situāciju, kad sabiedrībā vērojama liela polarizēšanās un šķelšanās vakcīnu jautājumā, arhibīskaps aicināja pieņemt mīlestībā otra cilvēka viedokli un nostāju, atceroties, ka arī pāvests aicina Baznīcu padarīt par mājvietu visiem. “Nevajag brukt vienam otram virsū. Tas ir tuvākmīelstības trūkums, tas ir nekristīgi ,tas ir pretrunā ar tuvākmīlestības bausli. Tāpēc aicinu pieņetmt vienam otru kristīgā mīelstībā,” sacīja Z. Stankevičs.

26. un 27. novembrī tiešsaistē norisināsies pasākums “Global Leadership Summit (GLS) Latvia”. Arhibīskaps norādīja, ka tā ir vērtīga iniciatīva, jo māca būt līderim. Pasākumā savā pieredzē dalās pasaules mēroga līderi, kad ir daudz sasnieguši dažādās jomās. Ja mēs vēlamies labas draudzes, kuras ir atvērtas un aktīvas, tad mums ir vajadzīgi arī līderi tajās. Z. Stankevičs paskaidroja, ka, viņaprāt, laba draudze ir tā, kurā prāvets ir līderis, “nevis solists, ap kuru viss griežas”. Būt līderim nozīmē spēt ieraudzīt citos viņu talantus un pamodināt šo “līdera stīgu”. Labs prāvests prto “iet mazumā”, ja draudzē ienāk jauni līderi, kas spēj pārņemt dažādas jomas. “ GLS” var palīdzēt modināt mūsos šo līderības stīgu, mācoties no pasaules klases līderiem,” sacīja arhibīskaps.

Noskaties visu raidījumu!

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti