Rīt sāksies liturģiskā gada trīs svarīgākās dienas

Rīt, 6. aprīlī, sāksies Baznīcas liturģiskā gada Trīs svētās dienas jeb Triduum Paschale (latīņu val.). Tas ir laiks, kad Baznīca svin Kristus ciešanu, nāves un augšāmcelšanās noslēpumu. Šajās dienās dievnamos tiek svinēti dievkalpojumi, notiek Krusta ceļa un citas lūgšanas, kas noslēdzas ar Lieldienu svinībām. Kā parasti ticīgajiem, kas nevar piedalīties kādā dievkalpojumā vai arī vēlas sekot līdzi translācijām no dažādām Latvijas vietām vai Vatikāna, būs iespēja to darīt, izmantojot dažādus Latvijas medijus.

Triduum sāksies ceturtdienas vakarā, kad dievnamos tiks svinēta Kunga Jēzus Kristus Pēdējo vakariņu Svētā Mise, atceroties vakaru, kad Jēzus iedibināja Vissvētāko Sakramentu un Priesterības sakramentu. Taču šajā dienā jau no rīta diecēžu katedrālēs vietējie bīskapi svin īpašu Hrizmas svētīšanas Svēto Misi, kuras laikā tiek svētītas eļļas. Dievkalpojumā piedalās diecēzes priesteri. Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs Hrizmas Svēto Misi svinēs pl. 10 Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē. Taču šādi dievkalpojumi norisināsies arī citās diecēzēs.

Radio Marija Latvijā šajā dienā no pl. 8 līdz 10 aicinās klausītājus iesūtīt pateicība sun sveicienus priesteriem, bet pl. 10 tiešraidē piedāvās sekot l’dizi dievkalpojumam, kas norisināsies Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē. Savukrāt pl. 12.15 ēterā izskanēs Krusta ceļš nodomā par garīgās kārtās pārstāvjiem, īpaši priesteriem un bīskapiem. Pl. 18 Pēdējo vakariņu dievkalpojums tiks translēts no Liepājas Svētā Jāzepa katedrāles. To svinēs Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins.

Lielajā piektdienā, 7. aprīlī, pieminēsim dienu, kad Kristus mira pie krusta. Pl. 15 mēdz uzskatīt par Kristus nāves stundu, tāpēc šajā laikā baznīcās notiks dievkalpojumi, daudzviet gan baznīcās, gan arī dažādu pislētu ielās norisināsies arī Krusta ceļa lūgšana. Šī ir vienīgā diena gadā, kad netiek svinēta Svētā Mise. Kā parasti šajā dienā Vecrīgas ielās norisināsies Ekumeniskais Kruta ceļš, kurā piedalīsies un pārdomu tekstus lasīs dažādu konfesiju garīdznieki un pārstāvji. Lūgšanu papildinās aktieru lasīti fragmenti no Svētajiem Rakstiem, kā arī mūzika. Krusta ceļa lūgšanu, kura pl. 11 sāksies pie Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles, tiešraidē translēs Radio Marija, kā arī kanāls TV24, portāls www.la.lv. Saīsinātu Krusta ceļa versiju varēs dzirdēt Latvijas Radio 1 ēterā pl. 13. Šajā dienā Radio Marija pl. 15 varēs noklausīties Kunga Ciešanu dievkalpojumu no Jelgavas katedrāles. Tāpat šajā dienā paredzēts translēt šo dievkalpojumu no Svētā Petera bazilikas Romā. Tas notiks pl. 18. Dienas noslēgumā pl. 22.15 varēs sekot līdzi pāvesta Franciska vadītajam Krustaceļam Romā. Šīs lūgšanas pārraidi pl. 22.30 piedāvās arī Latvijas Televīzijas pirmais kanāls (LTV1). Pirms tam – pl. 22.15 – LTV1 izskanēs dažādu kristīgo konfesiju bīskapu apsveikumi Lieldienās.

Lielās sestdienas, 8. aprīļa, vakarā notiek svinīgākais dievkalpojums katoļu Baznīcas liturģijā – sākas Lieldienu vigīlija. Dievkalpojums sākas ar gaismas ritu pie ugunskura, kur tiek iedegta Lieldienu svece. Pēc tam tiek lasīti vairāki lasījumi par galvenajiem notikumiem cilvēces pestīšanas vēsturē. Dievkalpojuma laikā notiek kristības solījumu atjaunošana un dažreiz arī kristības. Pēc dievkalpojuma vai arī Kunga augšāmcelšanās svētdienā baznīcā notiek procesija. Lielajā sestdienā Radio Marija pl. 18 izskanēs Kunga Augšāmcelšanās svētku vigīlija no Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles, bet pl. 20.30 no Svētā Pētera bazilikas Romā.

Svētku laikā Radio Marija Latvija cenšas nodrošināt dievkalpojumu tiešraidi no visām Latvijas diecēzēm, kā arī dažādu konfesiju dievnamiem, tāpēc Lieldienu svētdienā, 9. aprīlī, pl. 8 tiks translēts dievkalpojums no Liepājas katedrāles, pl. 11 – no Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles, pl. 13.30 – luterāņu dievkalpojums no Rīgas Vecās Ģertrūdes baznīcas, pl. 16 – baptistu dievalpojums, bet pl. 18 – no Jelgavas katedrāles.

Lieldienu svētdienā pl. 13 Vatikānā pāvests uzrunā klātesošos savā Lieldienu vēstījumā “Urbi et orbi” (Pilsētai un pasaulei), kā arī sniedz īpašo svētību. Šai uzrunai varēs sekot līdzi Radio Marija. Vēstījumu Otrajās Lieldienās, 10. aprīlī, pl. 13 atkārtojumā pārraidīs arī LTV1, pirms tam -12.45 – vēlreiz izskanēs bīskapu apsviekumi Lieldienās.

Radio Marija Latvija norāda, ka visas translācijas no Vatikāna varēs vērot Radio Marija Youtube un Facebook kanālā.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti