Septembrī Šiluvā gaida svētceļniekus no Latvijas

Nākammēnes vienā no Lietuvas lielākajām svētvietām Šiluvā vairāku dienu garumā tiks svinēti Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas svētki. Jau otro gadu svētku laikā viena Svētā Mise tiks svinēta arī latviešu valodā. Uz to īpaši mīļi gaidīti svētceļnieki no Latvijas.

Šogad svētki Šiluvā norisināsies no 6. līdz 15. septembrim, un Svētā Mise latviešu valodā tiks svinēta 7. septembrī pl. 16. Kā pastāstīja māsa Marija Gude SJE, kura jau divus gadus dzīvo Šiluvā un strādā svētceļnieku mājā, svētku laikā katra diena tiek veltīta kādai konkrētai tēmai un sfērai, kā arī atsevišķi dievkalpojumi notiek ne tikai lietuviešu, bet arī poļu un angļu valodā. 8. septembris ir Dievmātes dzimšanas diena, un šīs dienas tēma šogad ir Baznīca, taču pārējās dienās svētvietā tiek gaidīti dažādu jomu pārstāvji, piemēram, mediķi, pedagogi, priesteri, konsekrētās personas, policijas pārstāvji utt.. Māsai Marijai īpaši iespaidīgi šķeit dievkalpojumi un dienas, kad svētvietā ierodas militārās jomas pārstāvji. Tad skan mūzika, notiek militārās parādes.

Atšķirībā no svētkiem Aglonā, kur daudzi svētceļnieki pavada arī naktis, Šiluvā katru dienu cilvēki mainās, pa nakti svētceļnieku mājā paliek vien pasākuma organizētāji, brīvprātīgie, kā arī garīdznieki, kuri svin dievkalpojumus. Tāpat atšķirībā no Aglonas, uz Šiluvu netiek organizēti gari svētceļojumi. Pēc M. Gudes sacītā, līdz 10 km attālumā no Šiluvas virzienā uz ziemeļiem un dienvidiem atrodas divas pilsētiņas. Jau no padomju gadiem ir tradīcija, ka augusta pēdējā svētdienā tajās sapulcējas attiecīgi svētceļnieki no ziemeļu un dienvidu puses un no turienes dodas kājām līdz Šiluvai, lai lūgtos un pateiktos par Lietuvas brīvību.

Šiluva ir viena no lielākajām svētvietām Lietuvā, to apmeklē svētceļnieki ne tikai no Lietuvas, bet ari Polijas un citām valstīm, tostarp Latvijas. Svētvietā atrodas Dievmātes parādīšanas kapela. Tā uzcelta vietā, kur, saskaņā ar tradīciju, 17.gs. sākumā parādījusies Dievmāte. Tāpat svētcēlnieki apmeklē baziliku, kurā atrodas Šiluvas Dievmātes brīnumdarītājas svētglezna.

M.Gude stāsta, ka arī Latvijā Šiluva ir zināma. Tā viņa no Latvijas svētceļniekiem ir dzirdējusi, ka jau padomju laikos vismaz no Skaistkalnes cilvēki esot braukuši uz Šiluvu. Viņa zina arī stāstīt, ka Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Jānis Stepiņš regulāri organizē svētceļojumus uz Šiluvu. Pēc M. Gudes stāstītā arī Latvijas māsām kalponēm esot saistība ar šo svētvietu, jo latviešu meitenes te reiz Šiluvas svētku laikā iepazinušās ar šīs kongregācijas māsām, un tā arī Latvijā izveidojās šo māsu kopiena. Kopumā, ja neskaita svētku laiku, svētvietu gada laikā apmeklē divas līdz trīs svētceļnieku grupas no Latvijas, tāpat ierodas arī individuāli svētceļnieki.

Aizvadītajā gadā, kad pirmo reizi oficāli svētku laikā tika svinēta Svētā Mise latviešu valodā, Šiluvā bija ap 100 svētceļnieku no Latvijas. Viņu vidū bija arī divi bīskapi. Kauņas arhibīskaps Kestutis Kevalas ielūgumā, kas nosūtīts Rīgas arhibīskapam metropolītam Zbigņevam Stankevičam, aicina latviešus svētvietu apmeklēt arī šogad, piedaloties gan dievkalpojumā latviešu valodā 7. septembrī, gan arī 8. septembrī svinīgajā Svētajā Misē, kuru pl. 12 celebrēs Lietuvas bīskapi. Kauņas arhibīskaps izteicis cerību, ka šajā dievkalpojumā piedalīsies arī jaunais apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Georgs Gensvains, lai kopā lūgtu “par Baznīcu, lai sludinot pestīšanas ziņu tā palīdzētu cilvēkiem iepazīt vienīgo un patieso Dievu”. Pirms šī dievkalpojuma pl. 11 ticīgie aicināti uz kafiju Šiluvas svētceļnieku informācijas centrā.

Svētceļnieku grupas no Latvijas tiek aicinātas informēt par savu dalību svētkos līdz 1.septembrim, norādot, kurā no abiem iepriekš minētajiem dievkalpojumiem vēlas piedalīties. Sazināties var ar Kauņas kūriju (kurija@kaunoarkivyskupija.lt; referente@kaunoarkivyskupija.lt; tel. +370 37409026), kā arī māsu Mariju Gudi (+37068787124; jono.pauliaus.namai@siluva.lt).

KABIA; Foto: Agnietė Čisler

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti