Mūžībā devies Jelgavas diecēzes emeritētais bīskaps Antons Justs

Svētdien, 17. februārī, pl. 7 no rīta 87 gadu vecumā mūžībā devies Jelgavas diecēzes emeritētais bīskaps Antons Justs. Izvadīšana notiks ceturtdien, 21. februārī, plkst. 11:00 Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrālē.

Bīskaps A. Justs ir dzimis 1931. gada 22. novembrī Varakļānu pagasta Šķēļu sādžā. Otrā pasaules kara laikā bīskapa ģimene emigrēja uz Vāciju. Savukārt 1949. gadā A. Justs, pateicoties bīskapa Boļeslava Sloskāna atbalstam, devies uz Beļģiju, kur vispirms pabeidza ģimnāziju, pēc tam Luvēnā studēja filosofiju, bet Insbrukā, Austrijā, teoloģiju.

1960. gadā B. Sloskāns A. Justu iesvētīja par priesteri, un pēc diviem gadiem jaunais priesteris devās uz ASV, lai kalpotu tautiešiem, kas bija spiesti pamest dzimteni kara laikā. Vairāk nekā 30 gadu laikā A. Justs kalpojis vairākās ASV draudzēs, kā arī kļuva par trimdas latviešu organizāciju “ALKA” un “Dzintars” kapelānu.

1992. gadā, atsaucoties toreizējā arhibīskapa Jāņa Pujata aicinājumam, A. Justs atgriezās Latvijā un  lasīja lekcijas Rīgas Garīgajā seminārā, bet no 1994. līdz 2005. gadam bija arī semināra rektors. 1995. gada 7. decembrī pāvests Jānis Pāvils II A. Justu iecēla par bīskapu. 1996. gadā viņš kļuva par Jelgavas diecēzes bīskapu,  kalpojot šai amatā līdz 2011. gadam, kad par jauno diecēzes bīskapu kļuva Edvards Pavlovskis. 2011. gadā A. Justs bija arī Latvijas Bīskapu konferences priekšsēdētājs.

LRKB IC

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti