Nekas nav neiespējams Dievā

“Rakstītais “Dievam neviena lieta nav neiespējama” principā tika veltīts konsekrētiem brāļiem un māsām. Patiesībā, pieredze, kad nonākam pie secinājuma, ka vēlamies sasniegt un īstenot neiespējamus plānus vai mērķus, tā ir daudzu cilvēku pieredze, vismaz kādā brīdī. Tāpēc kristīga atbilde/ieteikums, kas norāda ceļu, kurā neiespējamais var kļūt par iespējamu – kas ir arī šī raksta tēma un tas ir arguments, kurš var ieinteresēt visus”.

„Nekas man nav neiespējams, ja esmu vienots ar Dievu,” šī atziņa kā cerības vēstījums izskanēja Apustuliskā nuncija arhibīskapa Luidži Bonacci (Luigi Bonazzi) uzrunā Latvijas konsekrētajām māsām, kuras 16. novembra pēcpusdienā kuplā skaitā bija pulcējušās Pro Sanctitate viesmīlīgajās telpās. Tika pārstāvētas: Apustuliskās Oblātes Pro Sanctitate, Betānijas dominikāņu māsu kongregācija, Bērniņa Jēzus māsu karmelīšu kongregācija, Marijas Bezvainīgās Sirds Mazo māsu kongregācija, Mātes Terēzes Tuvākmīlestības Ordeņa žēlsirdības Misionāres, Nabadzīgā Bērna Jēzus māsu kongregācija, kā arī Bezvainīgās Vissvētākās Jaunavas Marijas māsu kalpoņu kongregācija. Augstais viesis V.E. Luidži Bonacci tikšanās laikā dzīvi interesējās par reliģiskās dzīves kopienu situāciju Latvijā, kā arī dalījās ar māsām savās garīgajās pārdomās. „Cilvēki no konsekrētajām personām sagaida tikai vienu: vēlas viņos ieraudzīt Dievu. Dievs ir mīlestība. Mēs varam liecināt par Dievu tikai tad, ja mūsos ir redzama šī mīlestība,” uzsvēra nuncijs. Viņa paša vienkāršā, smalkjūtības pilnā izturēšanās un rūpes par visas Baznīcas vienotību ļāva sajust Dieva tuvumu.
Tikšanās laikā nuncijs vēlējās uzzināt, kā ir attīstījusies konsekrēto māsu sadarbība Latvijā. Māsa Ginta nedaudz pastāstīja par māsu tikšanās reižu vēsturi, kura aizsākās 2007. gadā, kopīgi svinot Ziemassvētkus pie Žēlsirdības Misionārēm, un turpinās. Māsas tiekas vairākas reizes gadā, lai pārrunātu svarīgākos notikumus Baznīcas dzīvē, kā arī lai labāk iepazītu viena otru. Savukārt 2010. gada februārī Latvijas konsekrēto kopiena pirmo reizi tiks pārstāvēta arī Eiropas konsekrēto personu konferencē (UCESM), kas notiks Čenstohovā (Polijā). Šo uzdevumu V.E. Kardināls Jānis Pujats ir uzticējis māsai Klārai no Nabadzīgā Bērna Jēzus māsu kongregācijas. Konferences galvenais vadmotīvs būs cerība, ko konsekrētās personas var sniegt mūsdienu pasaulei.
V.E. nuncijs Luidži Bonacci ievēroja arī interesantu faktu, ka Eiropas valstīs māsu skaits parasti pārsniedz priesteru skaitu, savukārt Latvija šajā ziņā ir izņēmums[1]! Viņš atzīmēja: „Tā kā konsekrētā dzīve ir absolūti būtiska un nepieciešama Baznīcai, tad nevarētu būt tā, ka Dievs neaicina cilvēkus uz šādu dzīvi. Iespējams, ka daudzi aicinātie vienkārši neprot atklāt savu aicinājumu, (…) ir kā aklie, kuri nevar saviem spēkiem atrast ceļu.” Nuncijs mudināja māsas kalpot jauniešiem aicinājuma iepazīšanā.
Noslēgumā Pāvesta sūtnis dāvināja visiem klātesošajiem māsas Birutas Krivtežas tulkoto bīskapa Džuzepes Petroki vēstījumu, kurā izskan pārdomas par lietām, kuras cilvēciski mēs uzskatām par neiespējamām, bet kuras ir iespējamas Dievam, tātad – arī mums, ja ejam kopā ar Viņu. Šī kārtējā konsekrēto māsu tikšanās palīdzēja atklāt dāvanu dažādību, kuru Latvijas Baznīcai vēlas dāvāt katra no kongregācijām, kā arī ļāva pārdomāt veidus, kā nākotnē sadarboties evaņģelizācijas darbā.
m. Inese Ieva
BVJ Marijas māsu kalpoņu kongregācija
foto: Liliane Bertrand, Pro Sanctitate  
 
Pēc Annuarium Statisticum Ecclesiae 2001 datiem Eiropā ir aptuveni 441 500 konsekrēto personu, kuri dzīvo kopienās (62 500 priesteru, kas vienlaikus pieder konsekrētās dzīves apvienībām, 21 000 brāļu un 357 800 klostermāsu).
 
 
 

 
 
 
 

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti