Aizputē būs izstāde un konference par katoļu sakrālo mantojumu un ornātiem Kurzemē

Šī gada augustā Aizputes novadpētniecības muzejā tiks atklāta Kurzemes Romas katoļu baznīcas seno sakrālo tērpu un tekstīliju (valsts kultūras mantojuma objektu) izstāde “Kā zied Kurzemes ornāts?” un norisināsies konference “Katoļu sakrālais mantojums Kurzemē”. Pasākumu iniciējusi Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde sadarbībā ar Aizputes Kristus Karaļa draudzes prāvestu Andri Vasiļevski.

4. augustā pl. 12 notiks konferences atklāšana Aizputes baznīcā, kur pēc tam A. Vasiļevska vadībā vecajā Aizputes baznīcā varēs apskatīt ekspozīciju “Katoļu dievnama interjera un rituālu priekšmeti”. Pl. 14 muzeja telpās tiks atklāta izstāde “Kā zied Kurzemes ornāts?”, bet pēc tam sekos konference. Ornāts ir katoļu baznīcas garīdznieku virsapģērbs, kuru lieto, celebrējot Svēto Misi, kā arī veicot liturģiskas funkcijas. Ornāta auduma krāsa ir atkarīga no tā, kādā liturģijā jāpiedalās un kādu rangu priesteris ieņem Baznīcas hierarhijā.

Konferences laikā priesteris un tekstilmākslinieks A. Vasiļevskis stāstīs par Kurzemes reliģisko tērpu kolekcijas tapšanu, īpatnībām un nozīmi. Tekstīliju restaurācijas speciāliste Indra Saulesleja stāstīs par sakrālajām tekstīlijām, mākslas vēsturniece Daina Lāce iedziļināsies jautājumā par tēliem un simboliem Dienvidkurzemes baznīcās, bet vēsturnieks Reinis Norkārkls stāstīs par katolicisma atdzimšanu Piltenes novadā pēcreformācijas periodā. Šajā dienā laikā no pl. 18 līdz 20 būs iespēja apmeklēt Vecpils baznīcu un apskatīt tās unikālos kokgriezumus.

Laikā no 5. līdz 6. augustam Aizputē norisināsies sakrālās izšūšanas meistarklase restauratoriem, draudžu un muzeju speciālistiem. Šo pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Konference 6. augustā pl. 18 noslēgsies ar koncertu, kas norisināsies divās daļās – Aizputes jaunajā un vecajā katoļu baznīcā.

Interesenti tiek aicināti pieteikt savu dalību pasākumā līdz 1. augustam, zvanot uz tālruni 29623284 vai rakstot vēstuli uz e-pastu aizpute.muzejs@gmail.com.

KABIA; Foto: Aizputes novadpētniecības muzejs

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti