Rīgas Katoļu ģimnāzijai veltīts festivāls Itālijas ziemeļos

No 3. līdz 5.maijam Rīgas Katoļu ģimnāzijas sadraudzības skolā Itālijā (Adro Madonna della Neve skolā) notika īpašs festivāls, kura viens no galvenajiem mērķiem bija vākt līdzekļus RKĢ atbalstam. Uz pasākumu devās delegācija no ģimnāzijas, kā arī RARZI direktora p.i. Aleksands Stepanovs, ņemot vērā to, ka nākotnē O.Vācieša ielā 6 plānots attīstīt katoliskās izglītības attīstības centru, kur vienviet atradīsies gan katoliska vidusskola – RKĢ, gan katoliska augstskola – RARZI. Turpinājumā neliels ieskats pasākumā.

Kā stāstīja viena no pasākuma iniciatorēm Adro skolas sākumskolas direktore Paula Amarelli, ideja par šāda pasākuma organizēšanu radās spontāni. Bieži pie viņas esot nākuši skolēnu vecāki ar savām idejām par to, kā varētu atbalstīt RKĢ. Sākumskolas direktore aicināja viņus tikties, un kopā ar skolotājiem tika izstrādāta ideja par festivāla rīkošanu. Apbrīnojami, bet, pateicoties ģimeņu idejām un vēlmei darboties, pasākums tapa aptuveni mēneša laikā.

Pasākumam tika izvēlēts nosaukums “Mettiamoci in Riga! Scegliamo di donare” (ko varētu tulkot aptuveni šādi – Stājamies rindā! Izvēlamies dot!) , izmantojot vārdu spēli, jo „Riga” itāļu valodā nozīmē ne tikai „ Rīga”, bet arī „rinda”, „līnija”.

Tātad, viens no galvenajiem pasākuma mērķiem, bija finansiāli atbalstīt RKĢ, tāpēc visas trīs dienas skolas pagalmā notika labdarības tirdziņš, kurā galvenokārt tika pārdoti pašu skolēnu veidotie roku darbi – rotaļlietas, plastmasas glāzītēs iesētas garšvielas, rakstāmpiederumu turētāji uc. Daudzi bija atnesuši rotaļlietas un spēles, kuras vairs neizmanto. Kāda ģimene, kurai pieder trauku veikals, tirdziņā pārdeva savu produkciju, vairākas mammas un skolotājas speciāli festivālam cepa kūkas un tortes, lai arī tās pārdotu.

Bija aizkustinoši redzēt, kā trīs festivāla vakaros cītīgi rosījās daudzi vecāki un viņu bērni. Notika arī dažādi teatrāli uzvedumi, 5.klases bērni, kuri pēc nepilnām divām nedēļām brauks ciemos uz Rīgu, bija video formātā izveidojuši īpašu ziņu izlaidumu par Latviju un Rīgas Katoļu ģimnāziju, kurā ne tikai atklāja zināšanas par mūsu valsti, bet arī pauda savu solidaritāti un draudzīgās jūtas pret skolu un cilvēkiem, kurus nekad nav satikuši.

Festivāla laikā zināmā mērā jutāmies uzmanības centrā, jo visi pret mums laipni izturējās, uzdeva jautājumus par skolu un Latviju, nogaršoja un pirka mūsu atvestos tradicionālos Latvijas produktus – rupjmaizi, maizes zupu, kā arī RKĢ skolēnu un viņu vecāku radītos rokdarbus. Atnākušajiem vecākiem un skolotājiem RKĢ direktors Māris Ozoliņš stāstīja par skolu, bet RARZI direktora p.i. A.Stepanovs – par lēmumu nākotnē RKĢ telpās veidot katoliskās izglītības attīstības centru, kurā vienkopus būtu iespēja gan apgūt katolisku vidusskolas izglītību, gan arī augstāko izglītību. Priekšpēdējā vakarā itāļiem piedāvājām laisties latviešu danču ritmos, bet pēdējā vakarā vairākas Adro skolēnu mammas visiem interesentiem sagatavoja vakariņas latviešu gaumē.

Kā norāda P.Amarelli, šāda ziedojum akcija ir ne tikai atbalsts RKĢ, bet arī iespēja augt Adro skolas skolēniem, skolotājiem un bērnu vecākiem. Palīdzot citiem, ir iespējams kļūt jūtīgākiem pret citu problēmām, zaudēt kaut nelielu kripatiņu sava egoisma, iemācīties mīlēt.

P.Amarelli skaidro, ka Adro skola nav tradicionāla skola, bet gan tās mērķis ir augt kā kopienai, kurā būtiska loma bērnu audzināšanā ir ne tikai skolotājiem, bet arī vecākiem. Šeit līdzās mācību priekšmetiem skolēnos tiek ieaudzinātas kristīgās un vispārcilvēciskās vērtības, lai pēc tam ikviens skolēns varētu kļūt par labu savas sabiedrības pilsoni un kristieti.

Ilze Mežniece

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti