Jezuītu priesteris Jānis Meļņikovs: Ticība ir un vienlaicīgi arī nav izvēle

Projekta “Tiecības” ietvaros jezuītu priesteris Jānis Meļņikovs norādīja, ka, viņaprāt, ticība gan ir, gan arī tai pat laikā nav cilvēka brīva izvēle. Viņš ticību salīdzina ar mīlestību. No vienas puses, kad cilvēks iemīlas, apzināta izvēle nav notikusi, jo pati iemīlēšanās ir bijis nekontrolēts un dabisks process. No otras puses, vēlāk izvēle tomēr esot jāizdara – ir jāizvēlas, vai rīkošos saskaņā ar šo mīlestību.

Līdzīgi notiekot arī ticības ceļā. Ticība esot gan tāds kā nekontrolējams, spontāns process, kurš vienkārši notiek. Taču tā kļūst par izvēli, kad rodas jautājumi, jāizvēlas tālāk ejamais ceļš, jānolemj, vai turpināšu vai neturpināšu ticēt. Tie esot brīži, kad “tu vairs nevari tā vienkārši uz kaut kādiem neapzinātiem impulsiem ticēt, bet tev ir jau ļoti apzinātā veidā jāizdara savas izvēles. Es gribu un palikšu, vai arī nē – es iešu uz kaut ko citu šajā brīdī,” skaidroja J. Meļņikovs.

Katoļu baznīcas informācijas aģentūras (KABIA) sociālo mediju informatīvās kampaņas “Tiecības” mērķis ir aktualizēt sabiedrībā tēmu par ticības un garīguma nozīmi cilvēka dzīvē un rosināt diskusiju par Dieva jeb Augstāka spēka klātesamību un Viņa ietekmi uz cilvēka ikdienas gaitām. Projektu veido 12 video sērijas, kurās garīdznieki un sabiedrībā pazīstami cilvēki stāsta par savām attiecībām ar Dievu un ticības nozīmi viņu dzīvē.

Visus līdz šim publicētos video sižetus vari noskatīties ŠEIT!

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti

Ticība kā dzīves telpa

Turpinām lasītājus iepazīstināt ar gadagrāmatas “Katoļu Kalendārs 2021” rakstiem. Šoreiz piedāvājam Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas faktultātes vadošā pētnieka

Lasīt vairāk »