Tukuma Pils tornī būs apskatāma 17. gs. liturģijas grāmata

Šonedēļ, 6. un 8. aprīlī, Tukuma Pils tornī būs iespēja apskatīt retu izdevumu – nesen restaurētu 17. gadsimta liturģijas grāmatu katoļu baznīcām “MISSALE ROMANYM”, ziņo Tukuma muzejs. Izdevums ir 826 lapaspuses biezs, iespiests latīņu valodā izdevniecībā “Balthasar ab Egmondt” Ķelnē, Vācijā, 1695. gadā. Grāmatas tekstu papildina notis, ilustrācijas.

Grāmata tika iesieta koka vākā. Lai arī nav zināms, ar ko vāks bija apvilkts 17. gadsimtā, 18. gs. otrajā pusē tas apvilkts ar zilu samta audumu. Vāka apkalumos ir iegravēti teksti: “Kasimirus Buržinski kandidāts katoļu draudzes Kuldīgā” un “1762. gada 25. decembris”. Tas liecina, ka šis izdevums 18. gadsimtā ir lietots Kuldīgā.

Muzejs informē, ka grāmatu “Tukuma muzejam dāvinājis Tukuma Katoļu draudzes baznīcas prāvests Broņislavs Dūre 1962. gada 11. jūlijā. Dāvinājumu pieņēma Valsts Tukuma mākslas un novadpētniecības muzeja zinātniskās līdzstrādnieces v.i. Paulis Liepkalns. Tas bija laiks, kad pret baznīcām tika vērstas padomju varas iestāžu represijas, tāpēc varam pieņemt, ka prāvests vēlējās pasargāt šo reto bibliogrāfisko izdevumu no iznīcības.”

Grāmatu restaurējusi Tukuma muzeja restauratore Līga Veldze grāmatu un citu papīra izstrādājumu restauratores-meistares Ārijas Ubarstes vadībā. Apkalumu tīrīšanu veica metāla izstrādājumu restaurators Krišjānis Rimša, aizdares restaurāciju – metāla izstrādājumu restauratore-vecmeistare Ieva Baļļa. Grāmatas datēšanā konsultējusi mākslas vēsturniece Ina Līne.

Pils tornis 6. aprīlī apmeklētājiem būs atvērts no pl. 10 līdz 16, 8. aprīlī – no 11 līdz 16.

KABIA, Foto: Tukuma muzejs

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti

Svētā Hūberta svētki

Vēlamies aicināt ikvienu uz Svētā Hūberta svētkiem, kas norisināsies Skaistkalnes Svētnīcā (Bauskas nov., Skaistkalnes pag., Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs

Lasīt vairāk »