Sākas Baznīcas liturģiskā gada trīs svarīgākās dienas – Triduum

Rīt, 14. aprīlī, ar vakara dievkalpojumu, kurā tiek pieminētas Kunga pēdējās vakariņas un svinēta Euharistijas sakramenta iedibināšana, sāksies Baznīcas liturģiskā gada vissvarīgākās Trīs svētās dienas jeb Triduum Paschale (latīņu val.), kad Baznīca svin Kristus ciešanu, nāves un augšāmcelšanās noslēpumu.

Ceturtdienas vakarā tiks svinēta Kunga Jēzus Kristus Pēdējo vakariņu Svētā Mise, atceroties vakaru, kad Jēzus pirms sava ciešanu ceļa sākuma vakariņu laikā zem maizes un vīna zīmēm atstāja sevi ticīgajiem, iedibinot Vissvētāko Sakramentu un Priesterības sakramentu. Lielajā piektdienā tiek pieminēta Kristus nāves diena. Šajā dienā parasti dievnamos notiek Krusta ceļa lūgšana. Pl. 15 mēdz uzskatīt par Kristus nāves stundu, tāpēc šajā laikā baznīcās notiek dievkalpojumi. Šī ir vienīgā diena gadā, kad netiek svinēta Svētā Mise.

Savukārt Lielās sestdienas vakarā notiek svinīgākais dievkalpojums katoļu Baznīcas liturģijā – sākas Lieldienu vigīlija. Dievkalpojums sākas ar gaismas ritu pie ugunskura, kur tiek iedegta Lieldienu svece. Pēc gaismas liturģijas tiek lasīti vairāki lasījumi par galvenajiem notikumiem cilvēces pestīšanas vēsturē vai arī skaidro ticības pamatus. Pēc Vecās Derības lasījumiem baznīcā dzied himnu „Gods Dievam augstumos”. Sāk zvanīt baznīcas zvani un skanēt ērģeles, kas neskanēja kopš Lielās ceturtdienas vakara dievkalpojuma, simbolizējot Kristus ienākšanu pasaulē. Dievkalpojuma laikā notiek kristības solījumu atjaunošana un dažreiz arī kristības. Pēc dievkalpojuma vai arī Kunga augšāmcelšanās svētdienā baznīcā notiek procesija.

Šogad pirmo reizi pēc divus gadus ilgušās pandēmijas Lieldienu laiku kristieši varēs izdzīvot bez ierobežojumiem un ierastajā kārtībā. Dievnamos notiks dievkalpojumi. Taču tai pat laikā dažādi mediji, īpaši tiem cilvēkiem, kas ir slimi un nespēj doties uz dievnamu, piedāvās iespēju sekot līdzi dievkalpojumiem attālināti.

Sākot no Lielās ceturtdienas līdz Lieldienu svētdienai, Radio Marija Latvija klausītājiem piedāvās iespēju sekot līdzi visiem Lieldienu laika dievkalpojumiem, kurus Romas Svētā Pētera bazilikā svinēs pāvests Francisks, kā arī tiem, kas tiks svinēti Latvijas diecēžu katedrālēs. Atsevišķi dievkalpojumi tiks pārraidīti arī dažādos televīzijas kanālos.

Radio Marija Latvija Lielajā ceturtdienā pl. 10 tiks translēts Hrizmas svētīšanas dievkalpojums no Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles, pl. 18 – Pēdējo vakariņu dievkalpojums no Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles. Lielajā piektdienā, 15. aprīlī, pl. 10 radio klausītāji varēs sekot līdzi Ekumeniskajam Krusta ceļam Vecrīgas ielās. Šī lūgšana tiks translēta arī TV24, bet Latvijas Radio 1 Krusta ceļa ierakstu saīsinātā variantā pārraidīs no pl. 13 līdz pl. 13.55. Turpinājumā Radio Marija Latvija pl. 15 translēs Kunga ciešanu piemiņu dievkalpojumu no Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrāles, bet pl. 18 – no Vatikāna. Pl. 22 būs iespēja sekot līdzi Krusta ceļam ar pāvestu Francisku. Latvijas Televīzijas pirmajā kanāla lūgšanas translācija sāksies pl. 22.15.

Lielajā sestdienā Radio Marija pl. 18 pārraidīs Kristus Augšāmcelšanās svētku vigīlijas dievkalpojumu no Liepājas Svētā Jāzepa katedrāles, bet pl. 20.30 – no Vatikāna. Savukārt Lieldienās, 17. aprīlī, pl. 8 radio izskanēs Kristus Augšāmcelšanās dievkalpojums no Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles, bet pl. 11 – dievkalpojums no Vatikāna, kam pl. 13 sekos pāvesta svētība „Urbi et orbi“. Latvijas Televīzijā svētību varēs noskatīties Otrajās Lieldienās, 18. aprīlī, pl. 13. 

Lieldienās, 17. aprīlī, pl. 11.45 Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā izskanēs bīskapu apsveikumi Lieldienās. To atkārtojums būs dzirdams 18. aprīlī pl. 12.45. Savukārt TV4 Lieldienu rītā pl. 9 pārraidīs svētku dievkalpojumu no Siguldas katoļu baznīcas.

KABIA

Dalīties ar rakstu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on telegram

Saistītie raksti